Guvernul discută joi majorarea salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie 2023

Redacția dec. 7, 2022 2 comentarii
bani, lei, bancnote, piata, cumparaturi

Guvernul discută în ședința de joi un proiect de hotărâre pentru majorarea salariului de bază minim brut pe ţară la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023.

Coaliția de guvernare a stabilit, de asemenea, că din cei 3.000 de lei, 200 de lei vor fi scutiți de taxe. Însă proiectul discutat de Guvern nu conține mențiuni cu privire la deductibilitate, deoarece taxarea, care implică modificarea Codului Fiscal, se face prin ordonanță de urgență, nu prin hotărâre de Guvern.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar pentru anul 2022.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,2 milioane de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 23% din numărul total de salariați activi – 5,27 milioane. De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor
beneficia un număr de 2.181.134 salariați, afirmă Executivul.

Propunerea coaliției era ca pentru salariul minim majorat la 3.000 lei, 200 de lei din sumă să fie neimpozitați. Patronatele au criticat măsura, spunând că astfel forța de muncă urmează să fie comprimată în jurul salariului minim. Acestea au propus scutirea de taxe pentru primii 450 lei pentru toți salariații din România. Totodată, reamintim că la sfârșitul lui noiembrie Guvernul și partenerii sociali au ajuns la un acord ca salariul minim din construcții să crească la 4.000 de lei.

Acum, Guvernul pregătește și o serie de schimbări la „ordonanța trenuleț”, cea care stabilește principalele măsuri fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023, afirmă surse guvernamentale. Printre modificări se regăsește și o propunere ca 200 lei să fie neimpozitați pentru angajatorii care cresc voluntar salariul cu 450 lei, la salariile între 3.000 și 5.000 lei.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comentarii

  1. Sa vina banii, sa vina banii la baieti, asta e doar ca sa mai aduca bani la buget de la cei care platesc la negru, e multa prefacatorie de ani in asta, ca mai sunt cativa cu minim pe economie mai ales in zonele rurale nu contest doar modul perfid in care o prezinta. E nevoie de bani pt pensii, salarii la stat si furat.

  2. Ordonanta “trenulet” care abia a fost publicata in MO in 29 Noiembrie 2022 urmeaza sa fie modificata!!!!!
    Bai, incompetentilor, plecati acasa daca nu sunteti in stare sa luati nici macar o decizie pe care in cateva zile sa nu o modificati!
    Ca toate celelalte guverne precedente si-asta e super incompetent!
    Rusine!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *