Guvernul francez își propune să reducă birocrația pentru noile reactoare nucleare

centrala nucleara Franta Sursa foto: Dreamstime

Franța a elaborat un proiect de lege pentru a simplifica birocrația pentru obținerea permiselor administrative necesare pentru construirea de noi centrale nucleare, scrie Reuters.

Decizia a fost luată în contextul în care Franța urmărește să își dubleze instalațiile nucleare și de energie regenerabilă, pe fondul unei crize energetice globale.

“Provocarea este uriașă. Trebuie să ne mișcăm mult mai repede și mai ferm”, a scris pe Twitter ministrul Energiei, Agnes Pannier-Runacher, înaintea ședință de guvern în care va fi adoptat miercuri proiectul de lege.

Președintele Emmanuel Macron a plasat energia nucleară în centrul eforturilor țării sale de a atinge neutralitatea în materie de emisii de dioxid de carbon până în 2050, cu planuri de a construi cel puțin șase noi reactoare.

Un oficial al Ministerului Energiei a declarat în septembrie că obiectivul este de a începe construcția primului reactor EPR2 de ultimă generație înainte de sfârșitul mandatului prezidențial, înainte de luna mai 2027.  

Capacitatea nucleară a Franței a intrat în vizorul autorităților franceze, în condițiile în care un val de reparații la centralele electrice a forțat un număr record de reactoare să fie deconectate și a dus producția de energie nucleară la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, exacerbând criza energetică din Europa.

“Obiectivul este ca autorizațiile administrative să fie livrate în termene care să ne permită să respectăm calendarul de construcție a EPR (Reactoarelor presurizate europene)”, a declarat Pannier-Runacher pentru ziarul Les Echos.

“Este vorba de un proiect de lege pentru a ușura autorizațiile administrative privind reactoarele nucleare care vor fi construite în apropierea centralelor nucleare existente”, a spus ea, adăugând că este vorba de aspecte administrative, nu de deciziile de construire a centralelor.

Gigantul energetic EDF  intenționează să construiască reactoarele pe trei situri existente: două la Penly, în departamentul administrativ Seine-Maritime, două la Gravelines, în nordul Franței, și două fie la Bugey, în estul Franței, fie la Tricastin, în sudul Franței.

Guvernul estimează că cele șase noi reactoare vor costa 51,7 miliarde de euro.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *