Guvernul împrumută 4 miliarde de dolari de pe piețele internaționale, în prima ieșire externă din acest an / Cerere puternică: ofertele au depășit 15 miliarde de dolari

bani dolari euro finantari Photo 29663764 © Photographerlondon | Dreamstime.com

UPDATE 17.45 Guvernul a împrumutat marți 4 miliarde de dolari de pe piețele internaționale, în prima ieșire externă din acest an, la costuri mai mici decât cele estimate inițial, datorită cererii puternice din piață, conform datelor Bloomberg consultate de Economedia.

România a atras comenzi în valoare totală de 15,5 miliarde de dolari pentru obligațiuni pe 5 și 10 ani denominate în dolari, potrivit unei persoane familiarizate cu acest subiect, care a cerut să nu fie identificată deoarece nu este autorizată să vorbească despre acest lucru.

Cererea puternică a ajutat România să reducă marjele cu 30 de puncte de bază față de discuția inițială despre preț, la 195 de puncte de bază pentru datoria cu scadență mai scurtă și la 235 de puncte de bază pentru obligațiunile cu scadență mai lungă, a precizat persoana respectivă.

UPDATE 16.55 Cererea a fost puternică, iar ofertele depuse s-au ridicat la 11 miliarde de dolari.

România a atras comenzi în valoare totală de 11 miliarde de dolari pentru obligațiuni pe 5 și 10 ani denominate în dolari, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, care a cerut să nu fie identificată deoarece nu este autorizată să vorbească despre acest subiect. Aceasta nu a stabilit încă mărimea tranzacției, scrie Bloomberg.

Vânzarea planificată vine după ce colegii regionali Polonia, Ungaria și Slovenia au contribuit la o sumă record de datorie obținută de țările cu piețe emergente în primele zile ale anului 2024, profitând de condițiile favorabile de finanțare.

Cu un plan de reducere a deficitului bugetar din acest an la 5% din producția economică, de la aproximativ 5,7% în 2023, România își propune să strângă până la 9,5 miliarde de euro de pe piețele internaționale în acest an. Acest volum se aliniază cu suma strânsă de la investitorii străini anul trecut, ceea ce ar face ca România să fie unul dintre principalii debitori din regiune.

Ministerul de Finanțe de la București a declarat că plănuiește, de asemenea, să se aventureze pe noi piețe în acest an, inclusiv obligațiuni verzi și Samurai, pentru a-și diversifica baza de investitori.

Știrea inițială

Guvernul a ieșit marți pe piețele internaționale să împrumute dolari, aceasta fiind prima ieșire externă din acest an, conform datelor Bloomberg consultate de Economedia.

Este vorba de două emisiuni de obligațiuni, cu maturități pe 5 ani, respectiv 10 ani, adică scadente în ianuarie 2029 și ianuarie 2034.

Emisiunea este administrată de BNPP, GS, GS, MS (B&D), ING, RBI, UniCredit.

România are un necesar brut de finanțare la nivel guvernamental de aproximativ 181 miliarde lei în anul 2024. Din total, volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 12-13 miliarde euro.

Photo 29663764 © Photographerlondon | Dreamstime.com

Comentarii

  1. Cu un plan de reducere a deficitului bugetar din acest an la 5% din producția economică, ….
    Ce este producția economică ? Rog definiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *