Guvernul introduce un plafon pentru contribuția la sănătate plătită de persoanele fizice care obțin venituri din activități independente

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul introduce, prin noua propunere de ordonanță de măsuri fiscale, un plafon pentru contribuția la sănătate plătită de persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, conform documentului obținut de Economedia. Într-o propunere anterioară, Guvernul introducea contribuția la sănătate calculată la venitul integral obținut pentru activități independente.

„Persoanele fizice care realizează venituri nete/brute anuale prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), cumulate din una sau mai multe surse de venit, mai mari decât echivalentul în lei al sumei de 60.000 euro, inclusiv, datorează o diferență de contribuție de asigurări sociale de sănătate.

Baza anuală de calcul al diferenței de contribuție de asigurări sociale de sănătate, datorată potrivit alin. (5), o reprezintă partea din venitul net realizat/brut anual care depășește echivalentul în lei al sumei de 60.000 euro anual”, este prevederea din draftul de ordonanță.

Noua propunere de ordonantă introduce modificări la persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, în sensul în care acestea vor plati contribuții de asigurări de sănătate (CASS) plafonată pentru venituri până in 60.000 euro (aproximativ 300.000 lei), conform plafoanelor din Codul fiscal – actualmente maxim 24 salarii minime brute, explică pentru Economedia consultantul fiscal Mihaela Mitroi.

Aceasta înseamnă că pentru PFA-urile care obțin venituri între 72.000 lei și 300.000 lei vor rămâne cu CASS plafonat de 7.200 lei/an.

Pentru cei care obțin venituri peste 300.000 lei, aceștia vor plăti CASS (10%) neplafonat numai pe ce depășește această sumă.

Cu alte cuvinte, dacă un PFA obține venituri de 400.000 lei, va plăti CASS plafonat de 7.200 lei aferentă sumei de până în 300.000 lei, iar pentru diferența de 100.000 lei va plăti 10%, respectiv adițional suma de 10.000 lei, rezultând un total de CASS de 17.200 lei.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *