Guvernul nu le permite angajaților să-și acceseze datele online din REVISAL până în 2025, spunând că vrea să refacă platforma cu bani din PNRR

angajat, laptop, it

Guvernul nu le va permite angajaților să își acceseze datele din Registrul de evidență a salariaților (REVISAL) până în anul 2025, spunând că amână aplicarea măsurii pentru că vrea să refacă platforma cu bani din PNRR. Prin această inițiativă angajații își puteau verifica online istoricul în muncă și dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile. În același context, în acest an, Guvernul i-a reincriminat pe angajatorii care nu virează la buget contribuţii şi impozite cu reţinere la sursă, inclusiv pentru restanțe de 100 de lei.

Proiectul de lege care va permite angajaților accesarea datelor din REVISAL a fost inițiat de deputata USR Cristina Prună și modifică și completează art. 34 din Codul muncii (Legea nr. 53/2003).

Inițiativa prevede, pe de o parte, că în Registrul de evidență a salariaților vor fi incluse, de acum înainte, și informații despre nivelul și specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcții pentru care sunt obligatorii anumite calificări.

Pe de altă parte, Revisal va fi accesibil online pentru salariați și foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Informațiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate și tipărite, fiind totodată posibilă generarea online și descărcarea unui extras din Registru.

Așadar, angajații vor putea vedea, oricând, informațiile privind contractele de muncă și vechimea, dar și dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile către stat.

De asemenea, vechimea în muncă și/sau în specialitate va putea fi dovedită și cu extrasul generat online, document cu putere juridică.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege în data de 20 mai 2022.

Guvernul trebuia să adopte în termen de 60 de zile o hotărâre prin care să stabilească procedura de acces online în Revisal, modalitatea de generare și descărcare a extrasului, precum și condițiile în care prin extras se va putea dovedi vechimea în muncă și/sau în specialitate.

Guvernul amână intrarea în vigoare până în 2025

Guvernul vine însă cu proiectul privind procedura la exact patru luni distanță de la promulgarea legii și amână puternic aplicarea sa, până în 2025.

Guvernul susține că amânarea este dată de faptul că „s-a creat cadrul instituțional și financiar care să permită accesarea fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență” pentru a reface platforma REVISAL.

Astfel, Executivul propune ca intrarea în vigoare a hotărârii privind accesul angajaților în REVISAL „să coincidă cu data intrării în exploatare a sistemului informatic aferent Registrului general de evidență a salariaților, a cărui implementare se derulează conform Planului Național de Redresare și Reziliență, respectiv 31 decembrie 2024, termen prevăzut conform CID pentru jalonul 169 – Punerea în funcțiune a sistemului REGES – ONLINE”.

Până la data la care sistemul informatic va fi funcțional, inspectoratele teritoriale de muncă vor continua să elibereze, la solicitarea scrisă a contribuabililor, un extras care să reflecte activitatea prestată de către aceștia în baza unui contract individual de muncă.

Guvernul a reincriminat angajatorii care nu virează contribuțiile

De la 1 martie, ANAF trebuie să depună automat sesizare penală pentru angajatorii care au restanţe mai mari de 60 de zile la reţinerea şi nevirarea a 19 tipuri de contribuţii şi impozite.

Recent, ANAF a transmis către Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) o listă cu aproape 53.000 de contribuabili care a reținut fără virare la buget contribuţii şi impozite cu reţinere la sursă. La coada acestei liste sunt însă peste 4.000 de firme cu restanţe mai mici de 100 de lei, după cum scria profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *