Guvernul Spaniei va colecta cu 400 de milioane de euro mai puţin decât estima din taxa pe veniturile excesive ale companiilor energetice

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Guvernul Spaniei va colecta cu 400 de milioane de euro mai puţin decât estima din taxa pe veniturile excesive ale companiilor energetice, după ce proiectul a fost revizuit vineri de Camera inferioară a Parlamentului, a anunţat ministrul Bugetului, Maria Jesus Montero, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Unele partide regionale din nordul Spanei, unde companiile energetice au o prezenţă semnificativă, au făcut presiuni pentru modificarea proiectului înainte de a fi supus la vot. Astfel, sunt exceptate de la taxa pe profiturile excesive activităţile reglementate şi operaţiunile din străinătate ale marilor companii de utilităţi.

Unele firme energetice au ameninţat că vor da în judecată Guvernul dacă taxa de 1,2% pe veniturile companiilor de utilităţi era aprobată în forma iniţială.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În primă fază, Guvernul estima că va obţine 4 miliarde de euro în 2023 şi 2024 din taxele impuse companiilor energetice, bani cu care urma să finanţeze subvenţiile acordate gospodăriilor pentru a face faţă presiunilor asupra costului vieţii.

Înainte de amendamente, compania spaniolă Endesa, deţinută de grupul italian Enel, a avertizat că taxa i-ar putea cauza prejudicii de aproximativ 300 milioane de euro pe an.

Firma de investiţii RBC a apreciat că impactul taxei asupra Iberdrola, unul dintre liderii globali în domeniul energiei regenerabile, ar fi de aproximativ 400 milioane de euro, în timp ce impactul asupra firmei Repsol ar fi de aproximativ 800 milioane de euro.

Reprezentanţii Iberdrola şi Repsol nu au dorit să comenteze informaţia, în timp ce oficialii Endesa au spus că estimările privind costurile suportate de firmă rămân la 300 milioane de euro.

Propunerea privind taxarea veniturilor excesive ale companiilor energetice va fi acum trimisă la Senat, care o poate aproba sau o poate retrimite Camerei inferioare a Parlamentului, dacă sunt făcute amendamente de către senatori.

În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, şi o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: