Ministerul Afacerilor Interne va aloca suplimentar 250 de milioane de lei la proiectul noului spital „Dimitrie Gerota” din zona Băneasa, fonduri de care este nevoie în plata lucrărilor efectuată de către constructorii turci CCN Altyapi Yatirimlari Ve İnşaat Anonim Şikreti și CCN Hastane Hizmetleri Ve Isletme Anonim Sirketi, pentru ca șantierul să nu fie suspendat.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Alocarea se statuează printr-o OUG a MAI, iar banii provin din vânzarea de plăcuțe de înmatriculare cu fond reflectorizant, un serviciu pe care Internele îl pun la dispoziție șoferilor. Proiectul „Dimitrie Gerota” este în impas din cauza constrângerilor bugetare rezultate din ordonanța „austerității”, iar fondurile din PNRR care-i sunt destinate riscă să fie suspendate dacă nu se alocă ceea ce MAI are în obligație ca și cofinanțare.
„Se autorizează Ministerul Afacerilor Interne, prin Spitalul de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, să asigure finanțarea publică națională aferentă obiectivului de investiţii „Sediu nou pentru Spitalul de Urgenţă «Prof. Dr. Dimitrie Gerota»” din sume provenite din excedentul activităţii finanţate integral din venituri proprii de confecţionare şi valorificare a plăcilor cu numere de înmatriculare cu fond reflectorizant, precum şi aprovizionarea cu acestea în formă brută, înființată pe lângă Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, în limita sumei de 250.000 mii lei”, se arată în OUG citată.
Noul spital este deja în construcție și ar urma să fie finalizat până la sfârșitul lunii iunie 2026, va avea o capacitate de 490 de paturi, din care 400 pentru spitalizare continuă, 40 pentru spitalizare de zi și 50 pentru anestezie și terapie intensivă și va oferi servicii integrate, complexe, dotate cu aparatură de ultimă generație.
Acesta va fi primul spital de urgență construit în București în ultimii ani și singurul din zona de Nord a capitalei, fiind deschis publicului larg. Valoarea totală a investiției este de peste 2 miliarde de lei finanțarea provenind din fonduri nerambursabile PNRR, în valoare de peste 1 miliard de lei, și contribuția națională care reprezintă 40% din valoarea proiectului.
Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări percepe mai multe categorii de tarife pentru eliberarea plăcuțelor de înmatriculare cu fond reflectorizant al autovehiculelor, astfel:
– 26 lei/placă tip A – plăci normale cu dimensiunea 110 x 520mm, folosite pentru toate autovehiculele (2 plăci – 52 lei).
– 27 lei/placă tip B -plăci de formă dreptunghiulară cu dimensiunea 200x340mm (descrise și ca ”pătrate”), folosite doar pentru partea din spate a remorcilor sau a vehiculelor 4 x 4, dacă au un astfel de spațiu prevăzut din construcție.
– 22 lei/placă tip C – plăci folosite doar pentru motociclete, dimensiunea de 130×240 mm.