Guvernul va aproba darea în plată pentru „stingerea” datoriilor CFR Marfă / Compania trebuie să returneze ajutorul de stat de 570 de milioane de euro până în martie

cfr marfa, tren

Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru „stingerea” datoriilor CFR Marfă prin mecanismul „dării în plată” ajunge pe masa Guvernului, proiectul fiind publicat de Secretariatul General al Guvernului la aproape 4 luni de la momentul prezentării pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Prin darea în plată, adică transferul în locul plății a unor active mobile și imobile, Statul recuperează ajutorul de stat acordat ilegal în 2013, ajuns acum la 570 de milioane de euro (include dobânzile), termenul-limită fiind martie 2022.

„Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează o modalitate specială de stingere a obligaţiilor fiscale şi bugetare ale operatorilor economici din sectorul transportului feroviar. Măsurile prevăzute de prezenta ordonanță se aplică atât cu privire la bunurile imobile ale operatorilor economici, cât și la bunurile mobile ale acestora.

1. Se reglementează o derogare de la regula prevăzută la art. 263 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, sub trei aspecte:

  1. operațiunea de trecere de active în proprietatea statului va putea stinge și creanțele fiscale cu reținere la sursă și accesoriile aferente acestora;
  2. operațiunea de trecere de active în proprietatea statului va putea stinge și creanțele bugetare ale operatorilor de transport feroviar, pe lângă cele fiscale, reglementate în prezent;
  3. operațiunea de trecere de active în proprietatea statului va putea implica și transferul de bunuri mobile ale operatorilor de transport feroviar, pe lângă cele imobile, reglementate în prezent.

2.  Se reglementează o procedură accelerată de trecere în proprietatea statului a bunurilor mobile și imobile ale operatorilor de transport feroviar în vederea stingerii creanțelor fiscale și bugetare ale acestora”, arată Ministerul Transporturilor în Nota de Fundamentare.

Practic, de la 1 octombrie 2021, data publicării Proiectului de Ordonanță de Urgență pe site-ul Ministerului Transporturilor, și până la prezentarea acestuia pe pagina Secretariatului General al Guvernului, documentul nu a suferit modificări de conținut, dar nu a putut fi aprobat pentru că nu era un Guvern cu drepturi depline (Guvern plin).

Procedura de legiferare prin OUG este explicată prin „Riscul închiderii necontrolate a societății, ca urmare a demersurilor de executare silită a companiei, și a eliminării bruște a acesteia de pe piața de transport feroviar de marfă este iminent, afectând în mod direct industriile strategice și clienții deserviți de către SNTFM CFR MARFĂ”.

În decembrie 2017, Comisia Europeană a inițiat o investigație aprofundată pentru a stabili dacă mai multe măsuri luate de România în sprijinul societății CFR Marfă respectau normele UE privind ajutoarele de stat, în special conversia creanțelor în acțiuni în valoare de aproximativ 363 de milioane de euro (1,669 miliarde lei) în 2013 şi a constatat că „statul a acționat mai degrabă în calitate de autoritate publică decât ca acționar al societății. Prin urmare, Comisia a concluzionat că sprijinul din bani publici acordat de România a conferit societății CFR Marfă un avantaj economic neloial față de concurenții săi. Prin urmare, aceste măsuri constituie ajutor de stat în sensul normelor UE”, a explicat în 2020 Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Ordonanța de Urgență pentru darea în plată a activelor CFR Marfă are o valabilitate de doi ani de la data intrării în vigoare și prevede că bunurile mobile și imobile transferate pot face, totodată, obiectul unor contracte de concesiune.

CFR Marfă are peste 900 de locomotive şi 27.000 vagoane

Transportatorul feroviar de marfă are o cotă de piaţă de aproximativ 20% şi deţine peste 900 de locomotive şi aproximativ 27.000 vagoane, însă în circulaţie sunt doar 350 de locomotive şi 11.000 de vagoane, aproape 10.000 de vagoane fiind indisponibilizate, sub sechestrul pe care l-a pus CFR Infrastructură, inclusiv pentru neplata taxei pentru utilizarea infrastructurii (TUI). Din cei aproape 5.000 de angajaţi, pentru 1.400 de salariaţi, compania a început în vara anului trecut procedurile pentru disponibilizare şi plata salariilor compensatorii.

Sursa foto: CFR Marfă, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *