Actuala schemă de compensare a tarifelor la energie electrică, valabilă până în luna martie a anului viitor, e ”o modalitate imperfectă”, care trebuie corectată, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de News.ro. Acesta a anunţat că după martie 2025 vor trebui luate măsuri de sprijin pentru consumatorii ”cu adevărat vulnerabili”. Burduja susţine că fondurile pentru compensarea facturilor în sectorul energetic provin din profituri excepţionale ale companiilor din acest domeniu, care au plătit la buget dublul sumelor alocate pentru compensare.
”Vom face ceea ce trebuie, şi anume ceea ce ne-a spus Comisia Europeană, şi anume să ţintim măsurile de sprijin către acei consumatori cu adevărat vulnerabili, adică cei care nu-şi permit să achite o factură mult mai mare la energie electrică. Aici implică un dialog cu Ministerul Muncii, cu Ministerul de Finanţe, cu INS-ul, dar suntem pregătiţi să-l facem şi până în martie anul viitor să avem acest mecanism pus la punct. Pentru că, în momentul acesta, ce se întâmplă? Dacă eu deţin un apartament gol lângă Arcul de Triumf şi am un consum lunar de sub 100 de kW/h plătesc la fel de mult precum o familie de cinci copii, pe salariul minim, şi care face economie la energie electrică şi se încadrează sub 100 de kW/h prin eforturi supraomeneşti. Deci nu este corect. A fost o modalitate de a echivala, cumva, nivelul de consum cu nivelul socio-economic, dar e o modalitate imperfectă şi aceasta trebuie să corectăm până în martie anul viitor”, a afirmat Sebastian Burduja la Digi 24, miercuri seară.
El a explicat că fondurile pentru plata subvenţiei la energia electrică vin din taxele şi impozitele aplicate companiilor din energie.
”Ele (companiile din energie – n.r.) înregistrează venituri excepţionale, profituri excepţionale, acestea se fac drept contribuţie la Fondul de tranziţie şi de acolo s-a alimentat această schemă şi Finanţele vă pot confirma că prin impozitarea veniturilor excepţionale în sectorul energetic s-au strâns de două ori mai mulţi bani la buget decât s-au plătit pe compensarea facturilor”, a explicat Sebastian Burduja