Guvernul planifică, prin ordonanța cu măsurile fiscale menită să reducă deficitul bugetar, prezentată de Economedia și G4Media AICI, să impoziteze dobânzile încasate de populația care investește în titlurile de stat Tezaur și Fidelis, însă vrea să scadă impozitul la câștiguri pe bursă.
Titlurile de stat Tezaur și Fidelis au prezentat un interes ridicat din partea populației tocmai pentru că dobânda încasată nu era impozitată, spre comparație cu veniturile din dobânzile la depozite. Și statul a fost interesat să ofere această facilitate, deoarece banii românilor care investeau în aceste instrumente financiare erau folosiți pentru acoperirea deficitului public.
Însă, acum, Guvernul vrea să introducă un impozit de 10%, reținut la sursă, pe dobânda încasată din investițiile în titlurile de stat.
„Veniturile sub formă de dobânzi realizate din deținerea instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativteritoriale, se impun cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează și se reține la momentul plății dobânzii, de către entitățile autorizate potrivit legii să efectueze plăţile aferente acestor instrumente de datorie publică. Plata impozitului pentru veniturile din dobânzi se face până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Impozitul datorat se plătește la bugetul de stat”, arată ordonanța de urgență pregătită de Guvern.
În schimb, deși anterior Guvernul discuta despre majorarea impozitului pe câștigurile la bursă, în noua variantă de ordonanță acesta scade.
Astfel, potrivit draftului, se reduce de la 1% și 3% către 0,5% și 1,5% impozitul pe câștigurile din transferul de titluri de valoare.
„Veniturile sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și din operațiuni cu instrumente financiare derivate, determinate conform art. 94 și 95, pentru transferuri/operațiuni efectuate prin entitățile prevăzute la art. 96^1 alin. (1), se impun prin reținere la sursă astfel:
a) în cazul titlurilor de valoare: (i) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra fiecărei câștig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite și înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; (ii) prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra fiecărui câștig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite și înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii;
b) în cazul operațiunilor cu instrumente financiare derivate: (i) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra fiecărui câștig din efectuarea de operațiuni cu instrumente financiare derivate deținute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; (ii) prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra fiecărui câștig din efectuarea de operațiuni cu instrumente financiare derivate deținute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii. Pentru determinarea perioadei în care au fost deținute se consideră că titlurile de valoare și instrumentele financiare sunt înstrăinate/răscumpărate în aceeași ordine în care au fost dobândite, respectiv primul intrat – primul ieșit, pe fiecare simbol”, arată draftul de ordonanță.
Măsurile fiscale propuse de Guvern pot fi citite pe larg AICI.