Guvernul vrea să impoziteze dobânzile la titlurile de stat, dar scade impozitul pe câștiguri la bursă

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul planifică, prin ordonanța cu măsurile fiscale menită să reducă deficitul bugetar, prezentată de Economedia și G4Media AICI, să impoziteze dobânzile încasate de populația care investește în titlurile de stat Tezaur și Fidelis, însă vrea să scadă impozitul la câștiguri pe bursă.

Titlurile de stat Tezaur și Fidelis au prezentat un interes ridicat din partea populației tocmai pentru că dobânda încasată nu era impozitată, spre comparație cu veniturile din dobânzile la depozite. Și statul a fost interesat să ofere această facilitate, deoarece banii românilor care investeau în aceste instrumente financiare erau folosiți pentru acoperirea deficitului public.

Însă, acum, Guvernul vrea să introducă un impozit de 10%, reținut la sursă, pe dobânda încasată din investițiile în titlurile de stat.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Veniturile sub formă de dobânzi realizate din deținerea instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativteritoriale, se impun cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează și se reține la momentul plății dobânzii, de către entitățile autorizate potrivit legii să efectueze plăţile aferente acestor instrumente de datorie publică. Plata impozitului pentru veniturile din dobânzi se face până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Impozitul datorat se plătește la bugetul de stat”, arată ordonanța de urgență pregătită de Guvern.

În schimb, deși anterior Guvernul discuta despre majorarea impozitului pe câștigurile la bursă, în noua variantă de ordonanță acesta scade.

Astfel, potrivit draftului, se reduce de la 1% și 3% către 0,5% și 1,5% impozitul pe câștigurile din transferul de titluri de valoare.

„Veniturile sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și din operațiuni cu instrumente financiare derivate, determinate conform art. 94 și 95, pentru transferuri/operațiuni efectuate prin entitățile prevăzute la art. 96^1 alin. (1), se impun prin reținere la sursă astfel:

a) în cazul titlurilor de valoare: (i) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra fiecărei câștig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite și înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; (ii) prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra fiecărui câștig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite și înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii;

b) în cazul operațiunilor cu instrumente financiare derivate: (i) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra fiecărui câștig din efectuarea de operațiuni cu instrumente financiare derivate deținute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; (ii) prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra fiecărui câștig din efectuarea de operațiuni cu instrumente financiare derivate deținute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii. Pentru determinarea perioadei în care au fost deținute se consideră că titlurile de valoare și instrumentele financiare sunt înstrăinate/răscumpărate în aceeași ordine în care au fost dobândite, respectiv primul intrat – primul ieșit, pe fiecare simbol”, arată draftul de ordonanță.

Măsurile fiscale propuse de Guvern pot fi citite pe larg AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Minunat!
    Pensiile speciale sa traiaasca!
    Si ale cumularzilor!
    Cu impozite aproape de zero!
    Aceste venituri colosale de ce nu sunt impozitate cu 40%?
    Traficul de influență i-a dus pe cumul de venituri dupa ce au implinit varsta de pensionare?
    Puneți-i la insectar!😡

  2. Frumos ! Cetățeanul împrumută statul care îl impozitează. Nu mai bine ține cetățeanul banul la saltea sau cumpără valută ? Doamne ferește să se atingă statul de pensii speciale sau să recupereze ANAF banii de la afaceriștii “de succes” plin de datorii.

  3. Impozitele pe dobânda la tiluri de stat nu poate fi aplicata contractelor aflate în curs. Este specificat în contract ca sumele obținute din dobânzi sunt neimpozabile !

    • Aplicativitatea impozitarii dobanzililor la tutlurile de stat nu poate fi facuta retroactiv , avand in vedere principiul neretroactivitatii .

  4. Impozitati veniturile preotilor.Stiti cit taxeaza o inmormintare, un botez o nunta platesc si nasii si ginerele .Un cintec la final de inmormintare costa 150 lei .toata slujba. costa 1600 la2000 lei ,popa iti aduce luminari de 450lei vesnica pomenire 200lei,cununie 2500lei totul fara chitanta.plus taxa anuala de 40lei de persoana.,ar fi multe de spus cersetorie pura SA LE FIE RUSINE .NEMERNICII. SINT MAI MULTI POPI DECIT PROFESORI, S-AU CONSTRUIT BISERICI,NISTE CHICIURI, MAI MULTE DECIT SCOLI

  5. Adică am împrumutat statul cu 200.000 lei la o dobândă de 6,3% / an, dobânda rezultată fiind 12.600 lei. Acum statul s-a sucit și vrea să îmi oprească 10% (1.260lei) impozit la venitul din dobândă și să rămân cu 11.340 lei. Rezultă o DAE de 5,67%. Păi mă duc și retrag banii, renunț la cele 2-3 luni și nu câștig niciun venit din dobândă, iar apoi depun banii la o bancă care are o DAE mai mare decât cea de la titlurile de stat. Și uite așa le dau peste bot.

  6. Foarte frumos, mulțumim guvernului actual,după părerea mea au luat cele mai proaste decizii,referitor la titluri as fi curios ce părere are Domnul Mugur Isărescu…am investit anul acesta în titluri …ma gândeam ca dau și eu o mână de ajutor statului roman…Îmi pare rău…de aceea cei din CE considera cea mai neprietenoase tara din Europa Felicitări Guvernului…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.