Hagag Development poate începe, în sfârșit, renovarea Palatului Știrbei

H Stirbei Palace H Stirbei Palace

Dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe a primit, în sfârșit, autorizația de construire pentru demararea lucrărilor de consolidare și renovare a Palatului Știrbei din Calea Victoriei 107 din București. Compania a cumpărat clădirea în 2019, dar abia acum s-a ajuns la obținerea autorizației care permite inițierea procedurii de licitație pentru selectarea antreprenorului general.

Cu o investiție care se va ridica la circa 20 milioane euro conform estimărilor, clădirea palatului va fi consolidată și renovată în întregime, păstrându-se proporțiile și regimul de înălțime, iar fațadele și elementele decorative exterioare și interioare vor fi restaurate, urmărind linia proiectului inițial. Imobilul este clasat drept monument istoric de clasă A, fiind considerat unul dintre cele mai valoroase și reprezentative construcții pentru patrimoniul arhitectural, cultural și istoric al Bucureștiului.

H Stirbei Palace, așa cum a fost numit, va fi primul proiect al Hagag Development dedicat spațiilor de retail. Proiectul prevede și reedificarea corpului anexă al fostei remize de trăsuri, construcție care va respecta volumetria și raportul plin-gol al corpului inițial, prin modelarea golurilor fațadei către Palat, realizat într-o arhitectură și cu materiale contemporane.

„Palatul Știrbei este una dintre cele mai impresionante construcții din București. Arhitectura, elementele decorative neoclasice și proporțiile sale erau impunătoare în 1835, atunci când a fost construit, și la fel de spectaculoase sunt și acum, în 2022 – chiar dacă imobilul se regăsește astăzi într-o stare avansată de degradare. Pentru noi, ca investitor și dezvoltator imobiliar cu experiență extinsă pe segmentul de proiecte de regenerare urbană prin reconversia clădirilor vechi, este în egală măsură o plăcere și o onoare să deținem o altfel de proprietate în portofoliul nostru local. Ne bucurăm să fim noi cei care, la aproximativ 200 de ani de la inaugurarea construcției originale, vor scrie un nou capitol din istoria acestei clădiri monument, atât de reprezentativă pentru oraș.”, spune Yithzak Hagag, Co-fondator și acționar Hagag Development Europe.

Sursa foto: Facebook /ARCEN

Istorie de 200 de ani

Palatul Știrbei din București a fost construit în 1835 după planurile arhitectului francez Michel Sanjouand la comanda șui Barbu Știrbei, cel care a devenit domn al Țării Românești și a folosit palatul ca reședință domnească de protocol.

După 1869, palatul trece în proprietatea fiilor domnitorului care construiesc pe terenul din spatele palatului, grajdurile si anexele. În 1881 palatul a fost restaurat de arhitectul Friedrich Hartman, la solicitarea prințului Alexandru Știrbei. Cu acest prilej a fost adăugat etajul, inclusiv fațada decorată cu cele patru cariatide, precum și turnul de nord-est.

În perioada comunistă, palatul Știrbei a fost confiscat și atribuit, în perioada 1954-1977, Muzeului de Artă Populară, apoi, Muzeului sticlei și ceramicii (anii ’80 – 1994), ca secție a Muzeului Național de Artă. Palatul a fost retrocedat urmașilor lui Barbu Știrbei, care l-au vândut în 2005 unui om de afaceri român, Ovidiu Popescu, cu suma de aproximativ 11 milioane de euro.

Acesta a încercat să construiască spații de retail de lux, dar și un bloc de 37 de metri în spatele clădirii principale. Numai că autorizațiile nu au fost date de Ministerul Culturii, iar omul de afaceri a ajuns să ceară daune de aproape 6 milioane euro în 2010. Ovidiu Popescu susținea la momentul respectiv  la nu se poate renova palatul fără proiectul din spate. „„Nu are nimeni 15-20 de milioane de euro să dea pentru restaurarea palatului. Numai proiectul de consolidare costă un milion de euro. Restaurarea palatului o voi face odată cu ridicarea construcțiilor din spate. Ca să pot să obțin bani. E ușor să spui „restaurează palatul”. Îl restaurez și după aceea vine banca și mi-l ia că nu am din ce să plătesc creditul. Palatul nu poate produce cât produc clădirile din spate, ca să acopere investiția”, declara în 2010 Ovidiu Popescu.

Abia în 2014 Ministerul Culturii dă undă verde pentru construirea unui mall cu cinci etaje plus patru etaje de parcare subterană în spatele Palatului. Numai că au urmat proteste din partea ONG-urilor și chiar DNA a deschis o anchetă, din care a rezultat un dosar de abuz în serviciu împotriva fostului primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman.

În 2019 dezvoltatorul israelian Hagag Development cumpără Palatul de la fiul lui Ovidiu Popescu pentru suma de 10 milioane euro. Dezvoltatorul avea deja în proprietate și fostul sediu al Petrom din Calea Victorei 109, un proiect imobiliar de birouri, cu o valoare a investiției de 8 milioane euro.

Sursa foto: Facebook/ARCEN