Harta șantierelor în primul trimestru al anului. Raport: Aproximativ 40% dintre proiectele de construcții monitorizate la început de an vizează locuințe / Numai o cincime din total sunt în stadiu de construcție

santier si macarale

Peste 14.000 de proiecte de construcții, aflate în diverse stadii, au fost monitorizate în primele trei luni ale anului, arată datele centralizate pentru Economedia de consultanții de la IBC Focus, care urmăresc șantiere la nivel național. Aproximativ 40% dintre acestea sunt în domeniul rezidențial. Conform primelor date, aproape două treimi sunt la nivel de intenție sau în stadii premergătoare șantierului.

Primul trimestru s-a încheiat cu 15.959 de proiecte monitorizate de echipa IBC Focus, iar dintre acestea, 22% sunt în stadiul de construcție, conform primului set de date provizorii. Potrivit datelor platformei VICTA.ro, dezvoltată de consultanți, majoritatea proiectelor monitorizate în primul trimestru au rămas în stadii incipiente. Mai precis, este vorba despre 10.030 proiecte în intenție, proiectare, autorizare și înainte de execuție. De asemenea, au fost identificate și 4.558 proiecte în derulare (construcție, amenajare) și 1.367 finalizate.

“Cu toate acestea, este interesant de observat cum va evolua această dinamică în contextul noului proiect de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor. Actul normativ permite emiterea de autorizaţii de construire mult mai repede şi cu mai puţină birocraţie, ministrul Dezvoltării Cseke Attila precizând că termenul de emitere va fi redus la 65 zile”, menționează consultanții.

Conform celor mai recente date, centralizate la solicitarea Economedia, pentru T1 2023 s-au înregistrat 14.074 de proiecte în total (acestea sunt periodic actualizate, în funcție de stadiul lucrărilor), iar dintre acestea sectorul rezidențial își adjudecă 5521 de proiecte.

În ceea ce privește harta șantierelor actuale și posibile, regiunea București Ilfov a atras cele mai multe proiecte (peste 1200), urmată îndeaproape de județul Timiș (1161 proiecte) și Cluj (1111 proiecte).

Pe segmentul locuințelor, Timișul este cel mai activ județ, cu 809 proiecte, devansând chiar și zona București – Ilfov (710) și Clujul (doar 663 proiecte), cel mai scump oraș din țară pe piața locuințelor.

Cele mai recente statistici oficiale: Creșteri în volumul de construcții în primele două luni/ Scăderi pe piața locuințelor

Conform celor mai recente date ale INS, în primele două luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada 1.I-28.II.2022, ca serie brută, cu 9,0%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 9,5%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+19,5%) şi la lucrările de construcţii noi (+12,6%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 6,4%. Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti (+20,3%) şi la clădirile nerezidenţiale (+4,2%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 1,9%.

Un alt indicator care arată reticență pe piața locuințelor: conform INS, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2023, s-au eliberat 4650 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 23,7% faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește tranzacțiile, în luna martie 2023 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 57.499 de imobile (case, apartamente, terenuri), cu 10.238 mai multe față de luna februarie, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Față de perioada similară a anului trecut, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna martie este cu 14.624 mai mic.

Cifrele care arată scăderi vin în contextul în care economiștii vorbesc deja despre o stagnare pe piața locuințelor, pe fondul inflației și a accesului dificil la creditare.

Vezi și:

GRAFIC. Stagnare pe piața imobiliară din România? Cercetători în economie: “Tendința de creștere din ultimii 10 ani pare să ajungă pe un platou”

 

Comentarii

  1. Suveicile lui Racovita, Iamandi, Bacanaru, Berechet, Rozalia, Stan Gheorghe, Veseli, Mateescu, etc, va pot dezvalui toate constructiile cu proiecte falsificate, expertize MLPAT falsificate, avize/autorizatii ISC/ISU falsificate si musamalizate in reteaua de crima organizata statala. Restul sunt minciuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *