Heiuș, ANAF: Încasările la TVA au crescut cu 10 miliarde de lei în prima jumătate a anului. România, pe ultimul loc în regiune în ceea ce privește încasările din TVA raportate la PIB

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

În primele șase luni ale anului, ANAF a realizat încasări de 179,9 miliarde de lei, a anunțat azi Lucian Heiuș, directorul instituției. Încasările la TVA au crescut cu 10 miliarde de lei în prima jumătate a anului. Anul trecut, România s-a situat pe ultimul loc dintre statele din regiune, din perspectiva încasărilor din TVA raportate la PIB și a nivelului cotei medii ponderate de TVA, după cum arată  raportul anual al Consiliului Fiscal.

În primele 6 luni, reprezentanții ANAF au verificat 18.108 persoane fizice și juridice, dintre care 13.107 persoane juridice. Sumele stabilite suplimentar au fost de 1,5 miliarde de lei, iar reprezentanții ANAF au înaintat și 126 de sesizări penale.

“Azi, ANAF a adus rambursările de TVA la 0 zile întârziere. Nu mai există nicio decizie de rambursare TVA neefectuată. În luna mai aveam o întârziere de 2 miliarde de lei”, a mai spus Heiuș.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Acțiunile ANAF și legislația ar fi dus la creșterea încasărilor la bugetul de stat, consideră șefuș ANAF, întrebat despre motivele care au dus la majorările de sume. “Încasările nu merg în același ritm cu inflația, inflația nu ajută neaparat. Aceasta poate să aibă efect negativ, poate să scadă consumul, din cauza prețurilor mari. Cred că a crescut gradul de conformare la declarare și la plată”, a spus Heiuș.

Încasările la TVA au crescut cu 10 miliarde de lei în primele șapte luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut, a mai spus șeful ANAF. În 2022, s-a încasat o sumă de 52,4 miliarde de lei. “ANAF tratează acest aspect cu foarte multă atenție. Din păcate, suntem pe primul loc în europa la gap-ul de TVA. Încercăm să acționăm ferm pentru a reduce, în timp, acest gap de TVA”, a menționat Heiuș.

Raportat la economii similare din Europa Centrală și de Est, Consiliul Fiscal apreciază în raportul său anual că România are un grad nesatisfăcător de colectare a veniturilor din TVA raportate la PIB. Pe de altă parte, și nivelul cotei medii ponderate de TVA este cel mai redus din ECE. Similar anilor anteriori, și în anul 2021 din perspectiva încasărilor din TVA raportate la PIB și a nivelului cotei medii ponderate de TVA România s-a situat pe ultimul loc dintre statele ECE. Mai multe AICI

Datele ANAF mai arată că încasările din executări silite au crescut cu 50%, după doi ani de pandemie, când astfel de acțiuni au fost încetinite sau suspendate.

Heiuș a mai anunţat că în luna iulie au fost descoperite 21,4 milioane de lei reprezentând diferenţe între veniturile declarate şi cele estimate, precizând că cea mai mare diferenţă a fost găsită la un contribuabil din Iaşi, în valoare de 11,7 milioane de lei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: