Heiuş, fost șef al ANAF: Sunt convins că în doi – trei ani ANAF va ajunge un partener corect faţă de contribuabil și va putea să reducă evaziunea fiscală

Lucian Heiuș Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Vicepreşedintele Curţii de Conturi Lucian Heiuş, fost șef al ANAF până la finalul lunii mai a anului trecut,  a declarat, joi, că este convins că, în doi – trei ani, ANAF va fi modernizat, va ajunge să fie un partener “corect” şi “onest” faţă de contribuabilul român şi va putea să reducă evaziunea fiscală şi, implicit, să crească veniturile pe care le furnizează bugetului de stat.

“De cel puţin trei ani de zile ANAF trece printr-un amplu proces de modernizare, de informatizare, iar acest proces nu se poate face pocnind din degete, nu se poate realiza de pe o zi pe alta. (…) Nu poţi să faci o reformă profundă într-un timp scurt. Nu poţi să implementezi mecanisme informatice, structurale, de analiză de risc, de gestionarea creanţelor, de executări silite, într-un timp scurt. Ele trebuie să fie rodate, să fie bine gândite, sunt puse în practică, te loveşti de probleme, (…) constatăm că lucrurile pe care le-am gândit la un moment dat se lovesc de alte lucruri din practică pe care nu le-am putut estima, ne lovim de Legea achiziţiilor publice care îţi creează de multe ori probleme, ne lovim de multe ori poate de incompetenţa unor oameni care lucrează şi în ANAF şi în alte structuri”, a afirmat Heiuş, la dezbaterea “FISC vs. Cetăţean”, organizată la Palatul Parlamentului.

El a susţinut că s-au făcut paşi importanţi: “Sunt convins că nu în şase luni, nu într-un an, dar în doi – trei ani ANAF va ajunge să fie într-adevăr un partener corect şi onest faţă de contribuabilul român şi să poată să reducă evaziunea fiscală şi implicit să crească veniturile pe care le furnizează bugetului de stat”.

Potrivit acestuia, pentru a fi reformată, ANAF trebuie să fie ajutată legislativ de Parlament, să fie ajutată administrativ de Guvern şi sprijinită către mediul de afaceri care să-i spună “ce nu funcţionează, ce nu e bine, ce probleme trebuie rezolvate”.

Heiuş a precizat, de asemenea, că e-factura este un instrument decisiv în lupta împotriva evaziunii fiscale.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii

  1. 🤣🤣
    Doi, trei ani?
    Poate douazeci sau treizeci de ani!
    Te-ai adăpostit la Curtea de Conturi, la pensie speciala si dai fumigene pentru ca la Anaf ai facut nimic cu digitalizarea, reforma si bla, bla,bla.😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *