O situație pe care n-am mai văzut-o de un an în Sistemul Energetic Național apare din nou în peisaj. Hidroelectrica este primul producător de electricitate din țară, dominând topul surselor de generare, cu o pondere de 42% din total, respectiv 2.400 MW.
Practic, aproape jumătate din energia produsă local vine de la Hidroelectrica.
Este adevărat, și consumul este redus – doar 5.800 MW iar Hidroelectrica a intervenit puternic în piață pentru că celelalte surse de generare a energiei sunt slab reprezentate.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Termocentralele pe gaze abia de mai produc, pentru că generarea implicită de agent termic a CET-urilor s-a oprit, termocentralele pe cărbune stau la avrie, la doar 800 MW, energie eoliană și fotovoltaică nu prea avem. Face excepție Nuclearelectrica, care merge în banda ei obișnuită, 1.350 MW-1.400 MW.
Aproape un an a fost subcapacitată Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România (din punct de vedere al capacității instalate – 6.400 MW), doar cu greu reușind o producție instantanee de 1.500 MW.
Acesta a fost, de altfel, și unul din motivele pentru care Sistemul Energetic Național a fost atât de greu încercat, cu importuri uriașe, la maximul pe care-l permite rețeaua, în episoadele de caniculă ori ger. S-a întâmplat acest lucru în parte din pricina secetei de anul trecut, care a adus niveluri reduse ale Dunării, râurilor interioare și lacurilor, și în parte pentru că jumătate din capacitatea hidrocentralei Porțile de Fier 1 a fost indisponibilă, din cauză că mai multe hidroagregate s-au stricat. Reparațiile acestor hidroagregate s-au finalizat acum două săptămâni.