Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în subordinea MAI, a scos la licitație în SICAP un contract de 144 de milioane lei pentru cumpărarea a până la 400 de microbuze cu care să se facă, la o adică, transportul echipajelor de intervenție și evacuarea populației afectate din/în zone afectate de calamități naturale, epidemii, incidente din sfera nucleară sau bacteriologică. IGSU argumentează că războiul din Ucraina, ce durează deja de trei ani, a făcut ca riscurile unui asemenea incident să fie crescute.
Autoritatea contractantă ar vrea ca microbuzele să fie cu cutie automata, să aibă consumul de carburant cât mai mic, o garanție cât mai mare (cel puțin 3 ani). Prețul contează în proporție de doar 40% în desemnarea ofertei câștigătoare.
Luna trecut, același IGSU lansa în licitație achiziția a 40 de autospeciale dotate cu roboțicare să intervină tot în zone calamitate, inclusiv din perspectivă nucleară, acolo unde oamenii n-ar supraviețui sau, dacă ar supraviețui, ar fi puternic afectați ulterior. „România a intrat pe un context geo-climatic care poate conduce, într-o situație extremă, și la un dezastru în marile concentrări industriale. Într-un astfel de scenariu, care ar conduce și la o contaminare sau risc de explozie majoră care ar face prezența salvatorilor umani imposibilă, doar roboții ar putea efectua misiunile de salvare. Autospeciala va fi coordonată de la depărtare printr-o consolă de comandă și se va coordona cu alte autospeciale cu apă sau spumă contraincendii și va trebui să funcționeze pe orice tip de teren, în toate anotimpurile. De asemenea, va fi dotată cu toate tipurile de echipamente IT, senzori, baterii speciale, soft-uri, echipamente de iluminat”, fundamentează IGSU achiziția.