Ilie Bolojan, fost primar în Oradea, despre rezolvarea crizei termoficării: “Ceea ce am făcut eu a fost să iau niște măsuri dureroase câțiva ani de zile, pentru care mi-am încasat suficiente înjurături”

Redacția nov. 29, 2021 1 comentarii
cet oradea

Prețurile pe care le plătește populația trebuie aduse cât mai apropiate de prețurile de producție și de distribuție, iar subvenția economisită  dusă în investiții în dezvoltare în rețea, a spus Ilie Bolojan, fostul primar al orașului Oradea, acum președinte al Consiliului Județean Bihor, citat de Digi24. Oradea are o nouă centrală, făcută cu o investiție de 50 de milioane de euro, exclusiv printr-un proiect european, cu un preț de producție foarte mic.

Fostul edil al Oradei a fost întrebat cum vede problema cea mai stringentă cu care se confruntă acum bucureștenii – lipsa căldurii și a apei calde – și cum ar fi procedat dacă ar fi trebuit să dea orădenilor vestea că este o situație de durată, fără o rezolvare miraculoasă.

„Orașele României au fost proiectate pe sistem de termoficare centralizată în perioada comunistă, când aveam ingineri serioși în materie de termoficare, dar aceste rețele s-au dovedit după 20-30 de ani că nu sunt funcționale, pentru că industria pe care își bazau rentabilitatea nu mai exista. Centralele deveniseră energofage și în mai mult de jumătate din marile orașe din România a început debranșarea și oamenii au trecut de la centralele mari la centralele de apartament. Acum, orice s-ar spune în Europa, sistemele centralizate sunt cele mai puțin poluante, pentru că producând energie, în cogenerare produc atât energie electrică, cât și apă caldă, nu doar încălzesc apartamentele ca orice centrală care ar face acest lucru. Rațional ar fi, pe linia eficienței energetice și a reducerii poluării, să consolidăm sistemele centralizate de termoficare. Asta nu înseamnă că cei care au trecut la centralele de apartament nu se vor încălzi în continuare cu gaz”, a explicat Ilie Bolojan.

„Problema pe care o avem în multe orașe este că primăriile nu au atacat lucrurile care dor, dar care nu se văd. Spitalele nu se văd cât timp funcționează. Când începi să ai niște explozii, niște incendii într-un spital, atunci se vede ce ai făcut în ultimii 10-15 ani. La termoficare, cât timp apa caldă funcționează, n-o bagi în seamă, dar în momentul în care ai o temperatură afară de minus 10 grade și se distruge o magistrală într-un cartier, rămân cvartale întregi de blocuri fără apă caldă și căldură, atunci, sigur, mama primarului nu este lăudată, ci e înjurată destul de serios, și el și toți cei responsabili”, a menționat Ilie Bolojan.

Din punctul său de vedere, trebuie ieșit dintr-o zonă de confort decizional – și aici nu există soluții magice, ci există soluții care înseamnă ani de zile de muncă și de perseverență. „Asta înseamnă câteva lucruri. În primul rând, trebuie aduse prețurile pe care le plătește populația la prețuri cât mai apropiate de prețurile de producție și de distribuție, iar subvenția economisită trebuie luată din zona de social și dusă în investiții în dezvoltare în rețea. Dacă ții foarte mulți bani în social, să știți că socialul actual nu rezolvă socialul viitor. Dacă nu duci banii din termoficare să repari conductele, să le înlocuiești, să modernizezi centrala termică, vei ajunge într-un timp de 5 ani, 3 ani, 2 ani – depinde de ce iarnă este și cât de degradate sunt conductele – la spargeri în cascadă, la pierderi enorme și vei ajunge pur și simplu la un crah, la o cădere într-o iarnă, ceea ce va genera o criză socială enormă. Orașele mari, care n-au făcut nimic în acest sens, sunt predispuse la așa ceva”, a avertizat fostul edil.

„Prin urmare, ceea ce am făcut eu a fost să iau niște măsuri dureroase câțiva ani de zile, pentru care mi-am încasat suficiente înjurături, ca să aducem prețurile cât mai aproape de prețurile de piață, iar subvențiile care n-ai mai fost date să fie duse cofinanțare pentru înocuirea centralei. La Oradea avem o centrală nouă aeroderivată, cu rentabilitate foarte mare, prețul de producție cred că este cel mai mic din România. Aceste procese într-un mare oraș înseamnă ani de zile, 5 ani, 10 ani”, a subliniat Ilie Bolojan.

Sursa foto: primăria Oradea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.