Îmbunătăţirea corpului uman cu tehnologia de augmentare care crește performanțele individuale, acceptată de jumătate dintre respondenții unui studiu european

inginer tehnologie chip - sursa pexels tima miroshnichenko

Aproape jumătate (46,5%) dintre respondenți unui studiu pan-european consideră că oamenii ar trebui să fie liberi să-şi îmbunătăţească propriul corp cu tehnologia de augmentare umană, dar mulţi sunt îngrijoraţi cu privire la impactul societal pe termen lung al unei astfel de tehnologii, arată o cercetare realizată de compania de securitate Kaspersky și citată de Agerpres.

Augmentarea umană se prezintă în două forme: poate fi necesară din motive de sănătate – cum ar fi utilizarea unui membru bionic – sau oamenii pot alege să se dezvolte, de exemplu, prin inserarea de cipuri inteligente RFID (tehnologii de identificare prin frecvență radio) care cresc performanțele individuale.

Studiul realizat de Kaspersky pe 6.500 de adulţi din şapte naţiuni europene constată că doar 12% dintre europeni s-ar opune să lucreze cu o persoană augmentată, care ar putea avea un avantaj asupra lor, la locul de muncă. Cu toate acestea, aproape doi din cinci (39%) adulţi europeni se tem că augmentarea umană ar putea duce fie la viitoare inegalităţi sociale, fie la conflicte. Per total, aproape jumătate (49%) dintre europeni sunt fie “entuziasmaţi”, fie “optimişti” cu privire la o societate viitoare care ar include atât persoane augmentate, cât şi non-augmentate.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

De asemenea, peste jumătate (51%) dintre europeni spun că au întâlnit pe cineva care a folosit o tehnologie de augmentare. Când vine vorba de viaţa personală, aproape jumătate (45%) dintre europeni nu ar avea probleme să fie alături de o astfel de persoană augmentată, iar 5,5% dintre europeni spun că au avut deja o astfel de relaţie.

Dacă un membru al familiei ar necesita tehnologie de augmentare din motive de sănătate, oamenii s-ar simţi cel mai confortabil dacă aceasta s-ar referi la un braţ bionic (38%) sau la un picior (37%), Marea Britanie fiind cea mai deschisă cu privire la această posibilitate. Când a venit vorba de augmentarea voluntară, adulţii din Portugalia (56%) şi Spania (51%) au fost cei mai mulţi care au declarat că oamenii ar trebui să facă ce doresc cu corpul lor, Marea Britanie fiind ţara care a susţinut cel mai puţin această idee (36%). Aproape trei din zece europeni (29,5%) ar oferi sprijin unui membru al familiei care a decis să folosească tehnologia de augmentare umană, indiferent de propria lor percepţie, nivelul de susţinere fiind cel mai mare în rândul portughezilor (46%), iar cel mai scăzut în rândul francezilor (19%).

Doar 16,5% dintre europeni consideră că alegerea de a folosi tehnologia de augmentare ca fiind “ciudată”, procentul variind de la doar 8% în Portugalia până la 30% în Marea Britanie, în timp ce aproape un sfert (24%) consideră autoaugmentarea drept “curajoasă”.

Sondajul online a fost realizat de Atomik Research, în cadrul lui fiind chestionaţi 6.500 de adulţi cu vârste peste 18 ani din Austria, Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Spania şi Marea Britanie. Colectarea datelor a avut loc în perioada 1-4 martie 2021, potrivit Agerpres. (Foto: Pexels / Tima Miroshnichenko)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: