Impactul aderării la OECD: Cum a crescut ponderea investițiilor străine în PIB pentru vecinii deja membri ai organizației

Bani-euro-seif-Pexels-e1569327442746

Aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), pentru care încearcă să se pregătească acum și România, a dus la creșterea investițiilor străine pentru țările din regiune deja acceptate, arată datele prezentate de Consiliul Investitorilor Străini (FIC). În Ungaria, ponderea stocurilor investițiilor străine directe (ISD) în PIB a crescut de la aproximativ 28% până la 59%, din 1996, până anul trecut. Letonia a crescut, în șase ani, de la 51% la 61% ponderea stocurilor ISD în PIB.

Ramona Jurubiță, vicepreședintele FIC a vorbit despre avantajele aderării României la OECD pentru mediul de afaceri, dar și pentru societate în cadrul evenimentului organizat de Guvernul României împreună cu Banca Națională Română și OECD.

Avantajele aderării sunt multiple, spune reprezentanta mediului de afaceri. “La capitolul investiții, avem pe de o parte atragerea investițiilor străine în țară și pe de altă parte, un acces mai larg al antreprenorilor români la investiții și implicit la dezvoltarea afacerilor pe piețe străine”, spune Jurubiță.

Impactul aderării pentru câteva țări din regiune, conform FIC

Ungaria a aderat în anul 1996, iar ponderea stocurilor ISD în PIB a crescut de la aproximativ 28% până la 59% în 2022.  Estonia a aderat în 2010 având aproximativ 80% ponderea stocurilor ISD în PIB, iar în 2022 a înregistrat o pondere de peste 96%. Letonia a aderat în 2016, iar în doar 6 ani a crescut de la 51% la 61% ponderea stocurilor ISD în PIB.

“Aderarea este un semnal clar că România respectă standarde internaționale în materie de guvernanță economică și fiscală, astfel încât aceasta va atrage mai multe investiții, și în special investiții cu valoare adaugată mare și cu componente importante de cercetare-dezvoltare”, spune Jurbiță.

Aderarea va sprini comerțul, spun reprezentanții FIC. “Implementarea indicatorilor OECD permite țărilor să prioritizeze domeniile de acțiune și să mobilizeze asistența tehnică într-un mod mai aplicat. Acest lucru este extrem de relevant mai ales in contextul actual, în care Guvernul analizează măsuri pentru introducerea lanțurile scurte de aprovizionare pentru produsele agro-alimentare. Aderarea la OECD va permite un acces mai bun al companiilor romanesti la inputuri de producție din străinătate și sprijinirea unei participări mai mari la lanțurile valorice globale”.

România va trebui, de asemenea, să îndeplinească o serie de reforme pentru aderarea la OECD , care se regăsesc și într-o serie de reforme din PNRR. Reformele structurale în domeniile cheie pot aduce creșteri de până la 1 punct procentual la rata anuală de creștere a PIB, arată datele FIC.

“Instituțiile publice din România trebuie să treacă de la un proces de simplă gestiune, la un proces de inovare și interacțiune proactivă cu piața. În acest sens, consider ca este important ca recrutarea managementului de top al instituțiilor publice și companiilor de stat să aibă loc prin procese de recrutare transparente, dar și prin asigurarea unei evaluări obiective în funcție de indicatori de performanță pentru stabilitatea posturilor”, a conchis Jurubiță.

Citește și:

Economistul șef al OCDE: Productivitatea României a crescut semnificativ faţă de alte părţi ale Europei, dar e sub media europeană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *