Economistul șef al OCDE: Productivitatea României a crescut semnificativ faţă de alte părţi ale Europei, dar e sub media europeană

OECD, OCDE Sursa foto: Dreamstime

Economistul șef al OCDE, Alvaro Santos Pereira, prezent miercuri la Bucureşti, a remarcat “energia şi dinamismul”, precum şi o “atitudine dornică de reforme” din partea României. Declarațiile  au fost făcute cu ocazia lansării proiectului de constituire a Consiliului Naţional pentru Productivitate în România.

El a subliniat importanţa constituirii unui consiliu al productivităţii, menţionând că îmbunătăţirea productivităţii, fie din punct de vedere calitativ, fie cantitativ, este necesară pentru creşterea veniturilor şi a standardului de viaţă.

“Printr-o producţie mai mare veţi putea reduce poverile financiare, povara datoriei externe, care e o problemă mare pentru multe ţări, nu doar aici. Cred că aceasta este una dintre priorităţi în viitor”, a spus el.

Alvaro Santos Pereira a remarcat că în ultimii ani productivitatea a crescut în România “în mod semnificativ” faţă de alte părţi ale Europei. Pe de altă parte, a precizat că valoarea acesteia se menţine sub media europeană şi a OCDE.

“Vestea proastă este că, şi în România, începe să scadă nivelul de creştere a productivităţii. Nu mai creşte în acelaşi ritm. (…) Aveţi productivitatea cu cel mai mare ritm de creştere şi acest lucru este posibil dintr-un singur motiv. De când aţi aderat la UE, datorită acestei atitudini dornice de reforme, care continuă, care se menţine, aţi reuşit să îmbunătăţiţi tot timpul productivitatea. Vestea proastă este că încă aveţi foarte mult drum de parcurs. Deşi vă descurcaţi bine, productivitatea din ţara dumneavoastră este sub media OCDE, ceea ce înseamnă că deşi începeţi să recuperaţi terenul pierdut, încă produceţi mai puţin, aveţi o productivitate mai mică decât media europeană şi media OCDE”, a mai spus el.

Reprezentantul OCDE a susţinut o “agendă de reforme pentru productivitate”. În opinia acestuia, aspectele care scad ritmul de creştere a productivităţii sunt: reducerea progresului tehnologic, îmbătrânirea populaţiei, lipsa investiţiilor şi a inovaţiilor, discriminările de gen. Totodată a pledat pentru stimularea educaţiei şi aptitudinilor şi a evidenţiat rolul tranziţiei verzi.

“Anumite regiuni ale ţării sunt extrem de moderne, extrem de avansate. Dar asta nu este valabil pentru foarte multe regiuni din ţara dumneavoastră. Diferenţele regionale sunt foarte mari”, a evidenţiat el.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *