Importul de gaze via Bulgaria atinge azi 8,9 milioane de metri cubi, un nivel mai degrabă potrivit unor zile de iarnă, arată datele interactive Transgaz. Este adevărat, avem un reviriment al iernii, în această perioadă, dar, culmea, consumul nu a crescut atât de mult față de vineri, când a fost cald. Avem totuși un plus de 10% la consum, de la 33 milioane metri cubi la 36 milioane, însă acest lucru tot nu ar justifica un asemenea volum al importurilor.
Explicația vine din faptul ca importăm, mai ales, ca să stocăm gaze în depozitele subterane. 4 milioane metri cubi se stochează azi, iar aceeași cantitate se extrage. Astfel de mișcări în piață se iau fie instantantaneu, funcție de condițiile specifice de vreme, fie în urma unor înțelegeri pe termen lung. În cazul nostru, stocarea se face programatic, operatorii având obligații specifice în acest sens, însă extracția se poate face și de pe o zi pe alta.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Din cele 8,9 milioane metri cubi importate via Bulgaria (punctul Negru Vodă), 1,1 milioane metri cubi reprezintă tranzit spre Ungaria. Restul rămân local, pentru acoperirea consumului intern și constituirea de stocuri.
Producția este relativ constantă, la 23,2 milioane metri cubi.
Spunem că gazele vin din import via Bulgaria pentru că proveniența lor este alta. Punctul de plecare este Turcia, însă sursa este cu totul alta. În Turcia se face așa zisul „amestec turcesc” de gaze din alte surse, în primul rând, Rusia. Pot fi însă și gaze azere sau de alte alte țări din zona așa-numitelor „-stan”-uri.