Impozitul minim global: Germania, Franța, Italia și Spania afirmă că un acord este posibil în cadrul G7

Taxe pixabay.com

Miniștrii Finanțelor din Germania, Franța, Spania și Italia afirmă că vor promova o poziție comună pentru un impozit minimal mondial asupra companiilor, în cadrul reuniunii G7 Finanțe care începe vineri la Londra, apreciind că un acord este posibil, potrivit unui op-ed publicat de cotidianul The Guardian și citat de Le Figaro.

Cei patru miniștri se angajează „să stabilească o poziție comună pentru noua fiscalitate internațională” și afirmă că „șansa de a ajunge la un acord este la îndemână” pentru reuniunea G20 Finanțe din iulie.

Este prima oară când miniștrii de Finanțe din cele șapte mari puteri economice se reunesc în format fizic, o întâlnire care precede summitul G7 al șefilor de stat, săptămâna viitoare.

Proiectul unui impozit minimal mondial a fost anunțat de președintele Joe Biden și ar urma să fie „pilonul” unei vaste reforme fiscale promovate de OCDE, cu un al doilea capitol care ar putea urmări taxarea profitului marilor multinaționale, în special giganții IT, acolo unde este realizat, și nu doar în țările unde au sediul.

„Dorim ca întreprinderile să plătească valoarea corectă de impozit la locul potrivit și sper că vom putea ajunge la un acord cu partenerii noștri”, a declarat ministrul britanic al Finanțelor, Rishi Sunak, într-un comunicat publicat în deschiderea reuniunii.

Acest proiect, cerut de Franța de ani de zile, a căpătat portanță după ce la Casa Albă a ajuns democratul Joe Biden, mai favorabil multilateralimului comparativ cu predecesorul său, republicanul Donald Trump. Dar primii pași înapoi au apărut deja: administrația Biden a vorbit inițial de un impozit minim de 21% pentru a coborî ulterior la 15%, cu scopul de a câștiga susținere internațională.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *