În Bulgaria a intrat în vigoare o lege propusă de populiști care prevede înființarea unor companii de stat cu prețuri plafonate pentru produsele bulgărești / De ce guvernul nu se grăbește să o aplice

afaceri, companii, război, Rusia Sursa foto: Dreamstime

Entuziasmul noilor guvernanți bulgari de a impune un plafon pentru prețurile la alimente a dispărut complet. În primul rând, guvernul tace în mod ciudat pe tema creării unei întreprinderi de stat cu un lanț de magazine în care s-ar vinde în principal produse alimentare de la producătorii bulgari, cu un adaos de cel mult 10%, potrivit Rador Radio România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Prevederea privind înființarea întreprinderii de stat, care să fie deținută în proporție de 100% de Ministerul Agriculturii și Alimentației, a fost votată în Legea bugetului de stat pe anul 2025, care a intrat în vigoare la 1 aprilie. Legea dispune ca guvernul să întreprindă toate acțiunile necesare pentru înființarea societății și funcționarea acesteia în termen de o lună. Perioada de o lună a trecut, dar nu există niciun fel de informații despre ce se întâmplă cu înființarea societății comerciale pentru care au fost alocate 10 milioane de leva de la buget. 

Reamintim că decizia de a înființa o întreprindere de stat care să dezvolte un lanț de magazine pentru a comercializa produse alimentare ieftine fabricate în Bulgaria a fost luată în mod surprinzător în timpul celei de-a doua lecturi a Legii privind bugetul din acest an. Propunerea a venit din partea Mișcării pentru Drepturi și Libertăți – Un Nou Început, a liderului acestei formațiuni, Delian Peevski, care a lansat personal ideea că sediile Poștei Bulgare din toată țară ar putea fi folosite în acest scop.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În aprilie, deputatul de la Bulgaria Democrată, Ivailo Mircev, l-a întrebat pe ministrul bulgar al Agriculturii, Gheorghi Tahov, unde vor fi amplasate magazinele alimentare de stat. Dacă vor fi în oficiile poștale, va fi oare suficientă suma de 10 milioane de leva pentru reamenajarea acestora astfel încât să îndeplinească cerințele sanitare și igienice, cerințele privind zonele de depozitare și acces pentru aprovizionare? Ministrul Tahov nu oferă răspunsuri la aceste întrebări, dar ne asigură că ministerul său va respecta toate termenele legale și își va prezenta strategia și planul pentru realizarea societății comerciale. Totuși, până acum acest subiect nu a fost deloc abordat, chiar dacă termenul limită de o lună a expirat la sfârșitul lunii aprilie.

Ministrul bulgar de Finanțe, Temenujka Petkova, nu spune nici ea nimic despre ce se face privind noua sarcină. Singurul ei comentariu de până acum a fost că legea nu prevede transformarea oficiilor poștale în magazine, că urmează elaborarea unui concept pentru crearea companiei de stat și formatul în care va funcționa acesta. Abia după aceasta s-ar evalua și finanțarea necesară.

Ministrul bulgar al Economiei, Petăr Dilov, evită, de asemenea, răspunsuri concrete. La întrebarea adresată de parlamentari, el a explicat că crearea unui lanț de magazine de stat pentru vânzarea de produse alimentare bulgărești a fost votată fără consultarea Comisiei Europene pentru a vedea dacă aceasta contravine legislației europene și regulilor privind ajutoarele de stat permise. Nu este clar dacă ministrul Finanțelor a solicitat o notificare de la Bruxelles.

Prezentarea controversatului proiect de lege de plafonare a adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază din lanțurile de retail este amânată deja de trei luni.

La începutul lunii martie, ministrul bulgar al Agriculturii, Gheorghi Tahov, a anunțat că proiectul de Lege privind lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare este gata și chiar a susținut o conferință de presă pe acest subiect. Apoi a devenit clar că, de fapt, era doar un concept. Unele texte au fost discutate cu comercianți și producători de alimente interesați, ceea ce a dus la numeroase opinii critice. Pe lângă lanțurile de retail, nemulțumite s-au arătat a fi și asociațiile procesatorilor de carne, brutăriilor și morarilor, producătorilor de ulei, de băuturi răcoritoare, produse din pește, de zahăr, precum și asociațiile crescătorilor de porci și păsări. Aceștia au anunțat că se încearcă o reglementare administrativă fără precedent a prețurilor și o intervenție directă a statului în distribuția profiturilor de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Ministrul bulgar al Agriculturii a anunțat că supune proiectul spre evaluare experților de la Academia Bulgară de Științe (BAN) și abia apoi îl va publica spre dezbatere publică.

Zilele acestea, ministrul Tahov a informat că studiul de impact al proiectului de lege va fi gata în decurs de o săptămână, după care va fi supus coordonării interministeriale și abia apoi va fi publicat pentru dezbatere publică. „Va fi prezentat Consiliului de Miniștri în decurs de o lună sau o lună și jumătate”, a declarat Tahov.

Din ceea ce a anunțat până acum ministrul Agriculturii, se știe că sunt prevăzute plafoane diferite pentru adaosurile de-a lungul lanțului de retail – unul pentru fermieri, unul separat pentru cumpărători, al treilea și al patrulea pentru procesatori și comercianți. Vor fi reglementate 22 de grupe de produse alimentare – lapte și produse lactate, carne proaspătă de la rumegătoare mari și mici, de la porci și păsări de curte, ouă, miere, fructe și legume de sezon. În afară de asta, lanțurile de retail trebuie să asigure cel puțin 50% din producția bulgară a acestor bunuri. De asemenea, este prevăzută o restricție pentru promoții – prețurile bunurilor monitorizate nu pot fi reduse cu mai mult de 25%.

Sursa: SEGA / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.