Firmele mici și mijlocii din România (IMM-uri), dar și administrațiile locale, care doresc să se transforme digital, adoptând tehnologii de ultimă oră care le pot crește competitivitatea, pot apela la șapte huburi regionale de inovare digitală care acoperă regiuni ale țării. Serviciile primite sunt gratuite, iar centrele funcționează cu finanțări primite de la Uniunea Europeană și de la guvern.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), care acoperă regiunea nord-vest, a lucrat cu 70-80 de firme în ultimele luni, a declarat pentru Economedia Bianca Muntean, coordonatoarea centrului.
„Ca număr exact de proiecte, am deservit undeva la 70-80 de companii în ultimele luni. Ca domenii de activitate, avem domeniul medical, care este foarte deschis în a adopta noile tehnologii. Pe zona de eficiență energetică și producție avem, de asemenea, companii; avem și din zona educațională și autorități publice locale”, a explicat cofondatoarea hub-ului.
Companiile sunt alese pentru e beneficia de servicii în urma unui proces de selecție, iar apoi urmează un „audit de maturitate digitală”.
„Facem un fel de anamneză a companiei în care analizăm ce procese există în momentul respectiv în cadrul companiei, dar și care este nivelul de digitalizare. Și aici ne referim atât la partea de echipament, la zona de hardware, dar și la componenta de resursă umană, care cred că este cea mai importantă în implementarea acestui tip de proiecte, dacă există oameni pregătiți sau e nevoie de o anumită pregătire pentru ca oamenii să poată utiliza acele tehnologii în activitatea lor curentă”, a mai spus Muntean.
Potrivit Biancăi Muntean, există și o asociație națională a acestor hub-uri, Asociația Centrelor Române de Inovare Digitală.
Reprezentanta TEDIHT a vorbit și despre planurile viitoare ale acestei organizații: „Pentru perioada următoare, ambiția noastră este să punem la comun resursele pe care le avem și care sunt generate la Cluj, la Iași, la Constanța, la Brașov, la București. Vrem să le punem pe o platformă comună, astfel încât să le fie cât mai ușor celor care pot accesa serviciile noastre gratuite să găsească informații utile pentru activitatea lor.”
Sursa foto: Depositphotos / Rawpixel