În Ungaria, firmele nu se grăbesc cu introducerea vaccinării obligatorii. Cauzele – legislația ambiguă și lipsa forței de muncă

Pfizer, vaccin, vaccinare, centru vaccinare, maraton vaccinare, pandemie, covid sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

În mediul privat din Ungaria, puțini angajatori au decis până acum să impună angajaţilor, pe baza împuternicirii Guvernului, să se vaccineze. Multe companii mari au semnalat că nu profită de această oportunitate, transmite publicația Nepszava, citată de Rador.

Angajatorii din mediul privat sunt foarte precauţi și nu se grăbesc cu introducerea obligativităţii vaccinării angajaţilor, deși noua legislație permite acest lucru.

Potrivit avocaţilor în dreptul muncii, cauza precauţiei este aceea că textul ordonanţei de guvern anunțată joia trecută și publicată câteva ore mai târziu în Monitorul Oficial din Ungaria este adesea inexact. Companiile așteaptă eventualele clarificări pentru a evita luarea unor decizii ilegale.

Pe de altă parte, asociațiile patronale explică reţinerea lor prin faptul că în multe domenii este foarte dificilă completarea forţei de muncă calificată care ar urma să plece sau să fie trimisă în concediu fără plată dacă refuză vaccinarea. La întrebarea ziarului “Népszava” preşedintele Federaţiei organizaţiilor sindicale Liga a subliniat că impunerea vaccinării angajaţilor este o decizie economică cu un puternic impact.

Melinda Mészáros a adăugat că există multe speculații cu privire la concediul fără plată de un an și la modalitățile în care va avea loc încetarea raporturilor de muncă, ca să nu mai vorbim că situația juridică este și mai precară în cazul utilizării tot mai mari a lucrătorilor temporari. În cercul de interes al organizaţiilor sindicale care fac parte din Federaţia Liga nu există o societate care ar fi întrodus sau care vrea să întroducă vaccinarea obligatorie drept o condiţie a desfăşurării activităţii, a precizat preşedintele federaţiei sindicale pentru “Népszava”.

Firmele apelează mai degrabă la motivare pozitivă, respectiv încearcă să îi convingă pe angajaţi să se vaccineze, în multe domenii, cum ar fi în industria auto sau în industria alimentară, respectiv încearcă să îi motiveze prin anumite beneficii.

Şi vicepreşedintele Confederației Sindicate din Ungaria (MASZSZ), Tamás Székley, a vorbit despre experienţe similare. Înainte de decizia finală, în multe domenii se vor organiza întruniri, în această săptămână. Pe lângă sectorul privat, întâlniri similare vor fi organizate şi la firmele de stat pentru servicii publice, care pot, dar nu sunt obligate să dispună obligativitatea vaccinării angajaţilor.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor din Chimie (VDSZ), Tamás Székely, a declarat că problema va fi discutată joi la Farmacia Egis, în timp ce Farmacia TEVA nu se va folosi de această posibilitate şi mai degrabă va controla mai sever purtarea măştilor de protecţie şi repesctarea distanţei de siguranţă. Compania MOL a spus că după consultările necesare şi prin luarea în considerare a statisticilor epidemiologice din cadrul companiei şi la nivelul ţării, vor decide în privinţa întroducerii vaccinării obligatorii a angajaţilor. În sectorul bancar, care lucrează permanent cu clienţii, nu a fost luată deocamdată o decizie finală. Grupul de comunicare al băncii OTP a spus doar atât că încă mai studiază ordonanţa de guvern publicată. Compania Tesco Global, care este cel mai mare dintre marii angajatori ai comerţului cu amănuntul, având 13 mii de angajaţi, a semnalat că nu va impune obligativitatea vaccinării. Având în vedere că este importantă siguranţa cumpărătorilor şi a angajaţilor, Tesco Global a creat posibilitatea vaccinării angajaţilor în timpul de lucru, iar cu ajutorul specialiştilor i-au informat pe angajaţi despre protecţia eficientă împotriva virusului.

“În legătură cu vaccinarea, avem încredere în continuare în colegii noştri că vor lua o decizie responsabilă, având în vedere sănătatea lor şi a altora”, a precizat conducerea Tesco, care a adăugat că începând din 1 noiembrie purtarea măştilor de protecţie este obligatorie în autobuzele care transportă angajaţii Tesco.

De asemenea, Lidl Ungaria, care are 6.600 de angajaţi, nu intenţionează să dispună întroducerea obligativităţii vaccinării angajaţilor împotriva coronavirusului. Organizaţiile sindicale din domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice din Budapesta se vor întâlni mâine pentru a se consulta despre întroducerea obligativităţii vaccinării, iar după-amiază se va întruni şi Forumul de consultare a sferei concurenţei pentru a discuta pe marginea aceluiaşi subiect.

La întrebarea ziarului “Népszava” secretarul general al Asociației Naționale a Societăților de Transport a precizat, în primul rând, că de la începutul anului trecut epidemia cu COVID-19 a provocat o serie de probleme atât în ​​domeniul transportului de persoane, cât și de marfă, dar nicio firmă care face parte din asociaţia lor nu vrea să îi oblige pe angajaţii săi să se vaccineze.

Péter Peredi a subliniat că companiile de taxi (organizatorii de transport) au subcontractanți (întreprinzători independenți, firme și angajații acestora), deci nu se califică drept angajator. Rata vaccinării a subcontractanților ajunge la 85-90 la sută, iar folosirea măștilor de protecţie este reglementată şi respectată chiar şi de cei care sunt împotriva vaccinării. Ca şi în alte părţi, dintre operatorii de autobuze şi transportatorii de mărfuri procentul care sunt împotriva vaccinării este de aproximativ zece la sută şi care au spus că mai degrabă pleacă de la locul de muncă dacă vaccinarea devine obligatorie. Dat fiind faptul că este vorba despre şoferi cu experienţă, aceștia își pot găsi rapid un nou loc de muncă, dar acolo de unde pleacă poate apărea o lipsă de forță de muncă. Prin urmare, nu există nicio “constrângere”.

Directorii Asociației Imprimeriei și Industriei Hârtiei nu știu că vaccinarea ar fi obligatorie în orice tipografie, urmând să facă un rezumat al acestei chestiuni în această săptămână. În schimb, preşedintele Industriei ospitalităţii din Ungaria ar impune vaccinarea obligatorie în acest sector. László Kovács a vorbit despre această obligativitate în cadrul unei emisiuni difuzate de postul de radio Spirit FM.

Traducerea Rador: Rozália Gănciulescu / sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *