Veneția introduce o taxă de turism pentru a încerca să stopeze aglomerația în weekendurile de vârf. Cât trebuie să plătești de anul viitor dacă vizitezi celebrul oraș?

Venetia pixabay.com

Autoritățile din Veneția au dezvăluit un program pilot pentru planul lor de lungă durată de a percepe o taxă pentru vizitatorii de o zi care doresc să viziteze orașul, transmite Euronews.com. Începând de anul viitor, vizitatorii vor trebui să plătească o taxă de 5 euro pentru a intra în fragilul oraș lagunar. Taxa va fi aplicată în weekendurile de vârf și în alte zile între aprilie și jumătatea lunii iulie – 29 de zile în total.

Taxa turistică trebuia să fie lansată la începutul acestui an, dar a fost amânată din cauza unor probleme logistice și a temerilor că va afecta veniturile turiștilor. Această inițiativă urmărește să reducă aglomerația, să încurajeze vizitele mai lungi și să îmbunătățească calitatea vieții pentru locuitori.

De ce introduce Veneția o taxă turistică?

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Introducerea taxei turistice vine după ce Veneția a scăpat la limită de a fi inclusă pe lista de pericol a UNESCO la începutul acestui an, din cauza daunelor produse de turismul excesiv asupra ecosistemului său delicat.

Statele membre au invocat noua taxă de intrare propusă în decizia de a nu include Veneția pe listă.

Joi, primarul Veneției, Luigi Brugnaro, a declarat că taxa nu este o încercare de a aduce venituri suplimentare. Aceasta ar fi mai degrabă un “experiment inedit” de reglementare a fluxurilor turistice într-unul dintre cele mai vizitate locuri din lume.

Scopul taxei este de a-i stimula pe vizitatori să evite perioadele cu trafic intens și să vină în alte zile.

“Încercarea noastră este de a face un oraș mai ușor de trăit”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat programul pilot.

Când vor trebui să plătească vizitatorii pentru a vizita Veneția?

Începând de anul viitor, vizitatorii vor trebui să plătească o taxă de 5 euro pentru a intra în fragilul oraș lagunar. Taxa va fi aplicată în weekendurile de vârf și în alte zile între aprilie și jumătatea lunii iulie – 29 de zile în total.

Taxa pentru vizitatorii de o zi va fi în vigoare în timpul orelor de vârf, de la 8:30 la 16:00, ceea ce înseamnă că vizitatorii care vin în Veneția pentru cină sau pentru un concert nu vor trebui să plătească.

Cine trebuie să rezerve un bilet pentru a vizita Veneția? O serie de scutiri se aplică sistemului de taxe de intrare.

Printre cei care nu trebuie să plătească taxa turistică de o zi se numără rezidenții, vizitatorii născuți în Veneția, studenții și muncitorii, precum și turiștii care au rezervări la hotel sau alte tipuri de cazare.

Cum poți rezerva biletul pentru Veneția?

La 16 ianuarie, va fi lansat un site web pe care vizitatorii își pot “rezerva” ziua de vizită la Veneția.

Excursioniștii de o zi plătesc 5 euro și primesc un cod QR care va fi apoi verificat la controalele de la fața locului în șapte puncte de acces din oraș, inclusiv la gara principală.

Vizitatorii cu rezervări la hotel vor introduce informațiile despre hotel și vor primi, de asemenea, un cod QR pe care îl vor arăta. Aceștia nu trebuie însă să plătească, deoarece factura de hotel va include deja o taxă de cazare la Veneția.

Cum face Veneția turismul mai durabil?

După ce închiderile din perioada pandemiei au devastat industria turismului, Veneția a încercat să regândească relația cu vizitatorii într-un mod mai sustenabil, încercând în același timp să își stimuleze locuitorii să rămână pe loc.

Orașul a fost nevoit să ia măsuri ca răspuns la exodul constant al venețienilor către continent.

În urma presiunilor exercitate de UNESCO și de ecologiști, autoritățile au interzis în cele din urmă navelor de croazieră mari să navigheze pe lângă Piața San Marco și prin canalul Giudecca.

Veneția a indicat turiștii pe termen lung ca fiind cheia supraviețuirii sale, deoarece aceștia au tendința de a cheltui mai mult.

Brugnaro a declarat că noua contribuție pentru excursioni de o zi nu descurajează în niciun caz turismul în general, ci doar încearcă să îl gestioneze mai bine.

El a recunoscut că programul pentru vizitatori va avea probabil probleme și va trebui să fie modificat. Dar el a spus că, după ani de studiu și discuții, a venit timpul să îl pună în aplicare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: