„Incertitudinile se acumulează”: Economia Chinei încetinește puternic în trimestrul trei

Hong Kong pixabay.com

„Incertitudinile se acumulează”. Creșterea economică a Chinei a încetinit în trimestrul trei, cu un avans al PIB-ului de doar 4,9%, consecință a crizei din sectorul imobiliar și a penuriilor de electricitate, potrivit Le Figaro. Evoluția este în concordanță cu estimările analiștilor consultați de AFP, care se așteptau însă la o decelerare mai puțin pronunțată (5%).

În trimestrul doi din 2021, produsul intern brut (PIB) înregistrase o creștere de 7,9% în cifre anualizate, după avansul de 18,3% din perioada ianuarie – martie. În date trimestriale, creșterea celei de-a doua economii mondiale a fost de doar 0,2%, un ritm net inferior celui din perioada aprilie – iunie (1,3%).

„Incertitudinile legate de conjunctura mondială se acumulează, în timp ce relansarea internă rămâne instabilă și inegală”, a afirmat Biroul național pentru statistică (BNS). Această încetinire a creșterii este legată în principal de „întreruperile de curent, de o revenire a pandemiei în anumite regiuni în august, de perturbările canalelor de aprovizionare și de încetinirea în imobiliare”, a explicat analistul Rajiv Biswas, de la societatea de consultanță IHS Markit.

Economia Chinei este amenințată în principal de creșterea puternică a prețurilor la materii prime, începând cu cărbunele, de care țara depinde puternic pentru a-și alimenta centralele electrice. În urma acestei crize, electricitatea a început să fie raționalizată, determinând creșterea prețurilor de producție. În septembrie, producția industrială a crescut cu doar 3,1% într-un an, un ritm mult mai moderat decât cel din luna precedentă (5,3%).

Un alt subiect de îngrijorare: problemele cu care se confruntă Evergrande și eventualul faliment al acestui gigant imobiliar. Acest sector, una dintre locomotivele tradiționale ale economiei chineze, a jucat un rol esențial în relansarea post-pandemie. Un efect de contagiune în întreaga economie ar putea costa „ în cel mai negru scenariu” unul până la două puncte de creștere pentru China, a avertizat banca UBS.

Autoritățile au lansat în ultimele luni o campanie pentru a frâna ceea ce consideră o dezvoltare „dezordonată” a economiei. Mai multe sectoare dinamice (digital, showbiz, meditații …) au fost vizate, generând pierderi de valorizare pe burse de zeci de miliarde de euro.

Obiectiv de 6% creștere în 2021

Pe frontul sanitar, China a fost confruntată în această vară cu reapariția pandemiei în unele regiuni, penalizând consumul. Situația este acum sub control. Vânzările în detaliu, cel mai important indicator al consumului, au înregistrat o creștere de 4,4% în septembrie, în cifre anualizate, față de 2,5% în august, peste estimările analiștilor (3,3%).

Rata șomajului, calculată doar pentru urban, scădea în septembrie la 4,9% , cu 0,2 puncte mai puțin față de august, după recordul absolut de 6,2% din februarie 2020, la vârful pandemiei.

Oficial, guvernul vizează un obiectiv de creștere de cel puțin 6% în acest an. Fondul Monetar Internațional (FMI) mizează pe o creștere de 8%. „Dar perspectivele se anunță dificile pentru trimestrul patru”, avertizează Rajiv Biswas. „Penuriile de electricitate ar urma să continue în iarnă”, un sezon marcat tradițional de un vârf al consumului.