„Incertitudinile se acumulează”: Economia Chinei încetinește puternic în trimestrul trei

Hong Kong

„Incertitudinile se acumulează”. Creșterea economică a Chinei a încetinit în trimestrul trei, cu un avans al PIB-ului de doar 4,9%, consecință a crizei din sectorul imobiliar și a penuriilor de electricitate, potrivit Le Figaro. Evoluția este în concordanță cu estimările analiștilor consultați de AFP, care se așteptau însă la o decelerare mai puțin pronunțată (5%).

În trimestrul doi din 2021, produsul intern brut (PIB) înregistrase o creștere de 7,9% în cifre anualizate, după avansul de 18,3% din perioada ianuarie – martie. În date trimestriale, creșterea celei de-a doua economii mondiale a fost de doar 0,2%, un ritm net inferior celui din perioada aprilie – iunie (1,3%).

„Incertitudinile legate de conjunctura mondială se acumulează, în timp ce relansarea internă rămâne instabilă și inegală”, a afirmat Biroul național pentru statistică (BNS). Această încetinire a creșterii este legată în principal de „întreruperile de curent, de o revenire a pandemiei în anumite regiuni în august, de perturbările canalelor de aprovizionare și de încetinirea în imobiliare”, a explicat analistul Rajiv Biswas, de la societatea de consultanță IHS Markit.

Economia Chinei este amenințată în principal de creșterea puternică a prețurilor la materii prime, începând cu cărbunele, de care țara depinde puternic pentru a-și alimenta centralele electrice. În urma acestei crize, electricitatea a început să fie raționalizată, determinând creșterea prețurilor de producție. În septembrie, producția industrială a crescut cu doar 3,1% într-un an, un ritm mult mai moderat decât cel din luna precedentă (5,3%).

Un alt subiect de îngrijorare: problemele cu care se confruntă Evergrande și eventualul faliment al acestui gigant imobiliar. Acest sector, una dintre locomotivele tradiționale ale economiei chineze, a jucat un rol esențial în relansarea post-pandemie. Un efect de contagiune în întreaga economie ar putea costa „ în cel mai negru scenariu” unul până la două puncte de creștere pentru China, a avertizat banca UBS.

Autoritățile au lansat în ultimele luni o campanie pentru a frâna ceea ce consideră o dezvoltare „dezordonată” a economiei. Mai multe sectoare dinamice (digital, showbiz, meditații …) au fost vizate, generând pierderi de valorizare pe burse de zeci de miliarde de euro.

Obiectiv de 6% creștere în 2021

Pe frontul sanitar, China a fost confruntată în această vară cu reapariția pandemiei în unele regiuni, penalizând consumul. Situația este acum sub control. Vânzările în detaliu, cel mai important indicator al consumului, au înregistrat o creștere de 4,4% în septembrie, în cifre anualizate, față de 2,5% în august, peste estimările analiștilor (3,3%).

Rata șomajului, calculată doar pentru urban, scădea în septembrie la 4,9% , cu 0,2 puncte mai puțin față de august, după recordul absolut de 6,2% din februarie 2020, la vârful pandemiei.

Oficial, guvernul vizează un obiectiv de creștere de cel puțin 6% în acest an. Fondul Monetar Internațional (FMI) mizează pe o creștere de 8%. „Dar perspectivele se anunță dificile pentru trimestrul patru”, avertizează Rajiv Biswas. „Penuriile de electricitate ar urma să continue în iarnă”, un sezon marcat tradițional de un vârf al consumului.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *