Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 8,06%, după ce guvernatorul Mugur Isărescu a avertizat băncile că au sărit calul cu ROBOR

calculator calcule bani criza economie grafic contabil pexels sursa foto: Pexels

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 8,06% pe an, de la 8,14% pe an, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR). Această scădere a venit la o zi după ce guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că băncile „au sărit calul” cu creșterea ROBOR, dar acest lucru a dus și la creșterea dobânzilor la depozite, Isărescu lansând și un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naționale”.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 8,21% pe an, de la 8,27% pe an marți, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,33% pe an, de la 8,36% pe an.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *