Industria chimică europeană, „aflată în mare dificultate”, cere Bruxelles-ului măsuri „imediate și concrete” pentru a-și restabili competitivitatea, la o zi după ce Comisia și-a prezentat propunerile pentru a ajuta industria să facă tranziția ecologică, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În perspectiva Consiliului European din martie, “400 de lideri de afaceri” din industria chimică „cer șefilor de stat și de guvern să ia măsuri imediate și concrete” în fața unei „crize fără precedent”, potrivit unui comunicat de presă al France Chimie care transmite apelul european.

Industriașii au salutat prezentarea de către Comisia Europeană, miercuri, a „Pactului pentru o industrie curată”, subliniind că nouă din cele zece acțiuni formulate cu un an în urmă de 15 federații industriale europene au fost incluse în acesta.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

„Ambiția UE trebuie transpusă acum în acțiuni”, a declarat Ilham Kadri, președintele Consiliului Internațional al Chimiei (ICCA) și CEO al grupului Syensqo, citat în comunicat.

De asemenea, a subliniat că „în fiecare zi, Europa pierde teren și locuri de muncă calificate”.

Acest apel al industriei chimice este ecoul celui al industriei siderurgice europene, la căpătâiul căreia mai mulți miniștri europeni ai industriei se reunesc joi la Paris pentru o reuniune de criză și pentru a cere Bruxelles-ului să „accelereze” sprijinul acordat industriei siderurgice.

Miercuri, Uniunea Europeană a propus să pună frână unora dintre proiectele sale în domeniul climei, pentru a oferi companiilor un răgaz în fața concurenței acerbe din partea Statelor Unite și a Chinei.

„Acest pact este un prim pas care trebuie tradus în acțiuni concrete fără întârziere”, a declarat Frédéric Gauchet, președintele France Chimie.

Industriașii au prezentat cinci priorități pentru „restabilirea” competitivității sectorului: accesul la „energie competitivă cu emisii reduse de carbon”, restabilirea „competitivității investițiilor și accelerarea inovării”, realizarea unui „șoc de simplificare a reglementărilor”, restabilirea unui cadru de „concurență comercială loială cu restul lumii” și, în sfârșit, asigurarea unei „forțe de muncă înalt calificate”.

Industria europeană a înregistrat o scădere a producției manufacturiere de 2,6% între 2023 și 2024, au subliniat industriașii.

„Avem nevoie de acțiuni concrete, nu de strategii și angajamente vagi. Avem nevoie de acțiune acum”, a adăugat Marco Mensink, directorul general al Consiliului European al Industriei Chimice (Cefic).