Industria de IT estimează că a încheiat anul 2023 cu rezultate sub așteptări. Impactul măsurilor fiscale este considerat major sau mediu

software, calculator, IT Foto: Sarinya Pinngam/ Dreamstime.com

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) arată, într-un sondaj, că industria de IT a încheiat anul 2023 cu rezultate sub așteptările de la începutul anului și abordează 2024 cu un optimism moderat. Conform sondajului, impactul măsurilor fiscale de la sfȃrșitul anului trecut este considerat major (34%) sau mediu (62%) de către companiile din sector. Pentru 2024, companiile de IT exprimă un optimism moderat, cu creșteri de cifră de afaceri și echipe de 56% și respectiv 64%, dar și cu procente semnificative în zona de stagnare.

Conform sondajului, industria IT exprimă un optimism moderat pentru 2024, după ce anul 2023 s-a încheiat cu rezultate sub așteptările de la începutul anului, arată datele colectate în ANIS Sentiment Survey 2024. ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, a derulat sondajul în luna decembrie 2023, în rândul companiilor membre, care reprezintă, la nivel de venituri, aproximativ 65% din întregul sector de software și servicii IT. Rezultatele finalului de an au fost sub cele estimate la începutul anului trecut, iar modificările fiscale din 2023, considerate cu impact major (34%) și mediu (62%), au dus la estimări relativ mai puțin optimiste pentru 2024.

„Atȃt datele din ANIS Sentiment Survey, cȃt și informațiile directe de la membrii ANIS, confirmă un optimism moderat al industriei romȃnești de IT pentru 2024. Optimismul se bazează pe proiectele pe care fiecare companie le are în pipeline, în foarte mare măsură în piețele externe unde companiile noastre excelează (pe primele 9 luni din 2023 industria a furnizat Romȃniei un surplus comercial record de 3,7 miliarde de euro), dar și pe specialiștii pregătiți prin efortul propriu al companiilor în anii anteriori de creștere accelerată. Nevoia evidentă de digitalizare a serviciilor publice, dar și a economiei în general, ar putea să fie un factor de optimism, doar că foarte multe companii nu îl văd ca pe o oportunitate certă pentru businessul lor. Există și o doză de pesimism care vine mai ales din impredictibilitatea politicilor publice și din instabilitatea fiscalității, care, așa cum s-a văzut anul trecut, poate avea un impact semnificativ pentru majoritatea companiilor”, spune Corina Vasile, director executiv ANIS.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Optimismul industriei IT din România s-a ponderat încă de anul trecut. Dacă în ediția anterioară a ANIS Sentiment Survey, publicată la începutul anului 2023, peste 68% dintre respondenți indicau că vor termina anul cu o echipă mărită, doar 44% dintre aceștia au și finalizat anul trecut cu un număr mai mare de angajați. În același timp, dacă doar 9,5% se așteptau în 2023 la scăderea numărului de angajați, la final de an 24% dintre respondenți au indicat că echipa companiei s-a micșorat.

Veștile mai bune vin din zona volumului de proiecte contractate. Dacă inițial 61% dintre manageri s-au așteptat ca numărul proiectelor contractate în 2023 să crească, la final de an 56% au declarat că aceste obiective s-au realizat. În același timp, 30% dintre companii au raportat o menținere a volumului de proiecte la un nivel similar cu 2022. Scăderea s-a înregistrat la doar 14% dintre respondenți, deși anterior mai mult de 30% dintre companii erau mai pesimiste la acest capitol.

Estimările referitoare la venituri nu au suferit nici ele modificări majore în segmentul care a înregistrat creșteri. Astfel, dacă la început de 2023, companiile se așteptau în proporție de 65% să termine anul cu venituri în creștere, 62% dintre ele au și reușit. Pe de altă parte, deși doar 5% dintre respondenți anticipau la început de an o diminuare a veniturilor , datele de la sfȃrșitul anului indicau o scădere pentru 14% dintre aceștia.

Potrivit ANIS Sentiment Survey, 64% dintre companiile IT vor să termine 2024 cu o echipă mai mare decât în 2023. 28% dintre respondenți estimează că echipa lor va stagna în acest an și numai 8% consideră că aceasta va scădea pe parcursul anului.

Dintre companiile respondente, 56% preconizează că vor avea în 2024 o cifră de afaceri mai mare decât în 2023, 34% că aceasta va fi similară, iar 10% iau în calcul o posibilă scădere a veniturilor.

„Temperarea creșterilor anticipate și, mai ales procentele semnificative din zona de stagnare nu sunt un semn bun, într-o perioadă în care Romȃnia are nevoie să micșoreze rapid decalajele tehnologice față de țări din vest și chiar din CEE ca să rămȃnă competitivă, iar economia și serviciile publice trebuie digitalizate accelerat. Așa cum am spus în repetate rȃnduri, pe langă impactul negativ în cifre al măsurilor fiscale, acestea au transmis un mesaj confuz în economie, astfel încȃt industria nu mai înțelege care sunt prioritățile și care este politica economică a Guvernului. Impredictibilitatea în politicile publice, și mai ales în materie fiscală se materializează în rezultate economice sub potențial”, a comentat directorul executiv ANIS.

Potrivit ANIS Sentiment Survey, 96% dintre companii au indicat faptul că modificările fiscale adoptate de Guvern au avut un impact mare sau moderat asupra lor în 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: