Inflația anuală în Spania a scăzut la 1,9% în iunie, cel mai mic nivel din martie 2021/ Spania este prima dintre marile economii din zona euro în care inflația ajunge sub 2%, ținta BCE

Redacția iun. 29, 2023 0 comentarii
spania steag flag pexels

Inflația din Spania a scăzut la 1,9% în luna iunie în ritm anual, devenind astfel prima dintre marile economii din zona euro care a înregistrat creșteri ale prețurilor sub ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană, scrie FT.

Este cel mai mic avans al inflației din martie 2021, arată datele preliminare ale Institutului Național de Statistică (INE).

Inflația la 12 luni din Spania a fost mai mică decât creșterea de 3,2% din luna mai, dar mai mare decât cea de 1,7% așteptată de analiștii chestionați de Reuters.

Spania este prima dintre marile economii din zona euro în care inflația a scăzut sub 2%, ținta Băncii Centrale Europene, a precizat Ministerul Economiei într-un comunicat. Î

În schimb, inflația din Italia a fost de 6,7% în iunie, în timp ce cifrele pentru Franța și Germania nu au fost încă publicate.

Inflația de bază, care elimină prețurile volatile la energie și alimente, a fost de 5,9% în ritm anual, în scădere de la 6,1% în mai.

Scăderea inflației din iunie s-a datorat în principal creșterii mai lente a prețurilor la combustibili, electricitate, alimente și băuturi nealcoolice decât în aceeași perioadă a anului trecut, a precizat INE.

 

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *