Inflaţia ar putea depăşi prognoza de 5,6% până la finalul anului, spune consilierul guvernatorului. „Nici prognoza de 3-4% pentru 2022 nu mai este certă”

bani, lei, bancnote

România ar putea încheia anul cu o inflaţie mai mare decât cea prognozată de Banca Naţională, de 5,6%, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adian Vasilescu, pentru Profit News. Nici anul viitor, cel puţin până în iulie, nu va fi mai bine. Nu s-au scumpit alimentele în august, ci energia şi gazele, susţine Adrian Vasilescu.

„Anul ăsta a fost iar nevoie să schimbăm prognoza inflaţiei. Recenta prognoză comunicată de BNR pentru anul 2021, luna decembrie, este de 5,6%. Destul de mare, dacă avem în vedere că această inflaţie de peste 5-6% pe care o prognozăm, dar nu se ştie dacă nu va fi nevoie de o modificare a acestei inflaţii, este deci 5-6% peste 5,41%, care a fost vârful de inflaţie în şocul inflaţionist prin care a trecut România între octombrie 2017 şi decembrie 2019. Doi ani în care inflaţia din România a urcat pe cel mai înalt vârf din UE. Nu mai putem fi siguri pe o prognoză a inflaţiei calculată înainte de a începe sarabanda facturilor la curentul electric şi la gazele naturale”, a spus Vasilescu.

El a spus că ia în calcul că, la 1 ianuarie 2021, facturile la curentul electric au urcat cu 20%. „E foarte mult 20% când toate preţurile cresc cu zero virgulă… În iulie 2021 au venit gazele cu încă o factură de peste 20% şi curentul a mai venit cu o factură de 6%”, a spus el.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a precizat că în mod eronat presa a vorbit despre o scumpire a alimentelor în august. Vasilescu spune că, dimpotrivă, s-au ieftinit alimentele şi serviciile în România, în timp ce, la nivel mondial, preţurile au crescut. Inflaţia a fost generată de cinci produse care cântăresc însă foarte mult în coşul de consum – combustibilul, energia electrică, gazele, tutunul şi alcoolul.

„Aceste cinci preţuri sunt un fel de lebede negre ale lui Taleb, adică fenomene care apar rar, pe neaşteptate, şi produc efecte maxime. Asta e inflaţia de la noi, e dezordine în preţuri şi nu respectă definiţia inflaţiei, adică o creştere generalizată a preţurilor de consum. Câteva preţuri dezordonate şi extravagante strică media generală”, a mai declarat Adrian Vasilescu, pentru Profit News.

Comentarii

  1. Marile prognoze care nu se adeveresc deloc.
    Eu v-am spus aici in ianuarie ca prognoza va fi intre 8 – 9%!
    La inflatie ma refer!

  2. Pai nici 9% nu e !
    Mergi spre 20-25% si te apropii cumva de adevar. De ce crezi ca vor sa scoata din calcul curentul electric ? …sa fraiereasca poporul !
    Si cand te gandesti ca neam de neamul lor se trag din Decebal, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Tepes, Alex Lapusneanu, Neagoe Basarab…tot ma ntreb “astia” care zic eu ca conduc RO unde si au pierdut bagajul ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *