Inflația din Germania a înregistrat un regres fără precedent din 2021

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Oficiul Federal de Statistică a anunțat marți că rata anuală a inflației din Germania a scăzut sub 2% în august, potrivit Rador Radio România.

Germania intra în recesiune în 2023, cu o scădere estimată a PIB-ului de 0,6%, potrivit celor cinci institute economice principale ale țării. A înregistrat o inflație de mai puțin de 2% pe an în august 2024. Confirmarea era așteptată de economiști.

Marți, 10 septembrie, Oficiul German de Statistică a afirmat într-adevăr că inflația din țară s-a situat la 1,9% anual în august și la 2% pentru indicele de consum armonizat (IAPC), un indicator de comparație a ratelor inflaţiei din statele membre ale Uniunii Europene.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Un rezultat în conformitate cu obiectivul de un nivel sub 2% stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) în iulie 2021. Indicele prețurilor de consum (IPC) al Germaniei nu mai atinsese un nivel atât de scăzut din martie 2021.

“Scăderea prețurilor la energie a încetinit inflația mai semnificativ în august decât în ​​lunile precedente”, a declarat Ruth Brand, președinta Oficiului Federal de Statistică din Germania. În august 2024, prețurile combustibililor au scăzut cu 6,9%, iar cele ale energiei casnice (electricitate, gaze etc.) au scăzut cu 3,8% față de anul precedent.

O scădere a prețurilor cu care țara nu mai era obișnuită. Economia germană, foarte dependentă de gazul rusesc și de contractele cu Beijingul, a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. Țara a înregistrat o recesiune în 2023 – PIB-ul său a scăzut cu 0,3% anul trecut, iar previziunile de creștere pentru 2024 sunt în cel mai bun caz de 0,5%. “Puterea germană a fost construită pe mitul globalizării fericite și deschise. Revenirea protecționismului peste tot pe planetă îi perturbă software-ul”, a explicat pentru “L’Express” economistul Marcel Fratzscher, director al think tank-ului DIW.

La fel ca Germania, Franța se confruntă cu un răgaz pe frontul inflației, la fel ca întreaga zonă euro care a înregistrat o încetinire de 2,2% a inflației de la an la an în luna august. Date care ar trebui să încurajeze BCE să reducă ratele dobânzilor, în cadrul următoarei sale reuniuni, așteptată joi, 12 septembrie. Într-adevăr, cu o scădere a inflației și controlul creșterilor salariale, toate semnalele par să fie verzi pentru a lua o astfel de decizie.

Potrivit economiștilor, rata facilității de depozit, una dintre cele trei rate cheie pe care BCE le stabilește la fiecare șase săptămâni, ar trebui să fie redusă cu 25 de puncte, până la 3,50%. Totuși, potrivit unui raport economic al INSEE, “relaxarea monetară întreprinsă nu și-ar produce efectele până la sfârșitul anului”.

În luna iunie, pentru prima dată după 18 septembrie 2019, BCE și-a redus ratele cheie. O decizie care a încântat împrumutații privați și statele membre UE. Peste Atlantic, banca centrală americană (Fed) ar trebui să înceapă să-și scadă ratele la următoarea sa întâlnire programată la mijlocul lunii septembrie.

Sursa: L”EXPRESS / Rador Radio România /.
Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: