Inflația din Germania a atins un alt maxim istoric, de 8,7% în luna mai, datorită creșterii costurilor cu energia și alimentele, datele publicate luni, scrie Bloomberg. Analiștii chestionați de Bloomberg au prezis un avans de numai 8,1%.
Agenția federală de statistică a declarat că cei mai mari factori au fost o creștere cu 38,3% a prețurilor la energie și o creștere cu 11,1% a prețurilor la alimente – ambele în creștere bruscă față de luna precedentă.
Costurile cu chiria, cea mai mare componentă din coșul inflației, au crescut cu 1,7%. Creșterea prețurilor serviciilor a încetinit la 2,9%, deși economiștii au spus că acest lucru s-a datorat, în principal, calendarului anticipat al sărbătorilor de Paște, care a redus creșterea prețurilor pachetelor de vacanță.
Inflația crește presiunea asupra guvernului, pe măsură ce gospodăriile sunt constrânse și mai mult. Ministrul german de Finanțe Christian Lindner a numit lupta împotriva creșterii prețurilor drept „prioritate supremă”, susținând în același timp încetarea politicii fiscale expansive.
„Inflația este un risc economic enorm”, a declarat Lindner într-o conferință de presă la Berlin. „Trebuie să luptăm astfel încât să nu rezulte crize economice și să se instaleze o spirală în care inflația se hrănește de la sine”, a spus el.
Salariile negociate în Germania au scăzut cu 1,8% în termeni reali în primul trimestru și, deși lucrătorii din industria siderurgică fac eforturi pentru câștiguri de peste 8%, este puțin probabil ca aceștia să obțină creșteri care să compenseze pe deplin costul în creștere al traiului.
Raportul vine cu doar 10 zile înainte de o reuniune crucială a Băncii Centrale Europene, în care oficialii urmează să anunțe încheierea achizițiilor de active la scară largă și să confirme planurile de creștere a ratelor dobânzilor în luna iulie, pentru prima dată în mai bine de un deceniu. Unii factori de decizie politică au propus chiar și ideea unei creșteri de jumătate de punct, mai degrabă decât un sfert de punct.