Inflația germană va rămâne de două cifre, în pofida limitării prețului gazelor, potrivit Bundesbank / Prețurile de consum în Germania au crescut cu 11,6% luna trecută, cel mai rapid ritm de la începutul anilor 1950

Germania, steag Sursa foto: Pixabay

Inflația din Germania ar putea rămâne de două cifre și anul viitor, în ciuda eforturilor guvernului de a limita prețurile la energie, a anunțat miercuri Bundesbank, potrivit Reuters.

În condițiile în care prețurile de consum în Germania au crescut cu 11,6% luna trecută, cel mai rapid ritm de la începutul anilor 1950, Berlinul încearcă să limiteze o creștere a facturilor la energie care reflectă o explozie a prețului de piață pentru gazele naturale după invazia Rusiei în Ucraina.

Dar Bundesbank a declarat că efectul acestei așa-zise “frâne” asupra prețurilor la gaze ar putea să nu devină imediat vizibil și că, oricum, ar fi doar temporar.

“Rata inflației ar putea rămâne de două cifre și după sfârșitul anului”, a declarat banca centrală germană în raportul său lunar.

Aceasta a adăugat că prima parte a planului guvernului, care va plăti facturile la gaze în decembrie, va aduce o ușurare pentru consumatori, dar ar putea să nu se înregistreze în calculul oficial al inflației.

Cea de-a doua parte a planului, mai semnificativă, în care 80% din consumul de gaz al gospodăriilor și al companiilor mici va fi subvenționat, ar putea reduce inflația cu 1 punct procentual. Dar numai cât durează.

“De îndată ce frânele prețurilor la gaz și electricitate vor expira, efectul asupra ratei inflației se va inversa”, a declarat Bundesbank.

Bundesbank, care este un susținător vocal al eforturilor Băncii Centrale Europene de a reduce inflația printr-o creștere constanta a ratelor dobânzilor, s-a consolat cu ultimele acorduri salariale din sectoarele germane al chimiei și metalurgiei.

Lucrătorii din aceste industrii au fost de acord cu ceea ce se va dovedi probabil a fi creșteri salariale sub nivelul inflației, în schimbul unor plăți compensatorii unice.

“Din punct de vedere macroeconomic, este mai ușor să se revină la creșteri salariale mai mici atunci când componentele temporare expiră”, a declarat Bundesbank.

“Acest lucru ar putea reduce amploarea efectelor de runda a doua asupra ratei inflației, în special pe termen mediu, și ar putea contribui la asigurarea faptului că actualele rate ridicate ale inflației nu se consolidează în continuare.”

Cu toate acestea, a avertizat că cererile sindicatelor, cum ar fi creșterea de 10,5% înaintată pentru lucrătorii din sectorul public, sunt “excepțional de mari”.

Bundesbank și-a reiterat, de asemenea, estimările privind o recesiune în ultimul trimestru al acestui an și în primul trimestru al anului 2023.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *