Info Sud-Est: De ce durează minimum 5 ani renovarea unei clădiri din mediul rural/ O treime din școlile, grădinițele și căminele din Tulcea care ar trebui renovate cu bani din ITI Delta Dunării sunt neterminate, iar primăriile plătesc penalități (foto, video)

bani europeni fonduri ue cladiri fonduri pndr afir ise2 sursa foto: Info Sud-Est

O treime din școlile, grădinițele și căminele culturale care ar fi trebuit să fie renovate, dotate sau construite de la zero cu bani europeni din ITI Delta Dunării sunt ruine, nefinalizate, nu sunt construite deloc sau nu au fost date în folosință pentru că nu au încă dotările necesare, arată o investigație Info Sud-Est. În toate cazurile termenele asumate în contractele cu UE au fost depășite. 

bani europeni pndr constructii afir3
sursa foto: Info Sud-Est

În multe situații durează peste 5 ani pentru ca o clădire publică cu o suprafață între 200 și 500 de mp (școală, grădiniță, cămin) să fie renovată. În alte cazuri, peste 7 ani. Am găsit inclusiv o situație în care o primărie a construit mai repede o școală de la zero decât a renovat un cămin. Termenele din procedurile de licitație prea lungi, lipsa muncitorilor și a școlilor profesionale, scumpirile din domeniul construcțiilor, prețul cel mai mic la licitații, angajații puțini din instituțiile-cheie și decontările întârziate ale statului român blochează șantierele din mediul rural, spun primarii.

bani europeni pndr constructii afir4
sursa foto: Info Sud-Est

Totuși, ei au niște pârghii prin care pot evita timpii mari de așteptare, dar nu le folosesc, spun experții în achiziții publice, care recunosc însă că lipsa angajaților care lucrează proiectele europene în instituțiile-cheie îngreunează procedura de implementare. Reporterii Info Sud-Est au verificat în teren, la începutul lunii octombrie, peste 90% din școlile, grădinițele și căminele din județul Tulcea care au beneficiat de bani europeni din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în cadrul proiectului-pilot ITI Delta Dunării. Toate ar fi trebuit să fie finalizate. În schimb, primăriile au cerut prelungiri până la 2 ani, pentru care plătesc penalități.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
bani europeni pndr constructii afir5
sursa foto: Info Sud-Est
  • Cazul Baia: Firmă cu datorii de milioane, risc comercial și un singur angajat în 2022

Localitatea Baia are, pe lângă reședință, încă patru sate: Panduru, Camena, Ceamurlia de Sus și Caugagia. În toate sunt cămine culturale care ar fi trebuit să fie renovate, modernizate sau dotate cu bani europeni, cu sume între 170.000 și 270.000 de euro fiecare. Două din ele au nevoie de o nouă renovare, cel din Ceamurlia de Sus este departe de a fi finalizat, iar cel din Caugagia este o ruină, deși ar fi trebuit să fie gata de anul trecut. Firma care a câștigat licitațiile căminelor neterminate trebuia să renoveze două clădiri de 220 mp, respectiv 550 mp în trei ani. Muncitorii pe care-i găsim pe acoperișul căminului de la Ceamurlia de Sus ne spun că lucrează, de fapt, de doar 2-3 săptămâni:

  • ”Nu știm când se termină. Nu ține de noi. Noi suntem simpli muncitori, de unde să știm noi datele acestea. Acoperișul s-ar termina până la începutul anului. Înăuntru nu e nimic făcut. Noi avem două săptămâni de când muncim aici, nici nu-l cunoaștem pe cel care a luat proiectul. Nu știm și nici nu ne interesează ce firmă e. Noi suntem firmă separată. Omul care a luat proiectul a angajat o altă firmă. Nu cred că are vreo legătură la ce firmă lucrăm noi. E dintr-o comună alăturată (Muncitorii au refuzat să spună la ce firmă lucrează, n.red.)”.

În anul în care a câștigat licitațiile, firma Alexe`s Construct Armat, avea 3 angajați, pierderi de sute de mii de lei în anul anterior și datorii la terți de 4 milioane de lei, conform Ministerului Finanțelor.

A reușit, totuși, să câștige ambele contracte pe fonduri europene, unul de 250.000 de euro, altul de 373.000 de euro, pentru că legea îi permite.

Între timp, Alexe’s Construct Armat a rămas cu un singur angajat, a strâns datorii de peste 7 milioane de lei și pierderi la firmă de peste 800.000 de lei în anul 2022.

Societatea este considerată cu risc comercial ridicat, conform termene.ro, și este deținută de doi asociați, Maria Alexe și Alexe Alexe, care mai apar în alte 7 firme, fie radiate, fără activitate sau cu pierderi de sute de mii de lei și cu câte un singur angajat.

Căminele care așteaptă să fie renovate n-au nicio șansă în următorii ani, o recunoaște și primarul Mugurel Marșavela (PSD), care spune că nu a renunțat la constructor pentru că ar fi trebuit să reia procedura de la zero și ar fi pierdut ambele finanțări europene. Așa, poate pierde doar una.

Reproșează că legea îl obligă să aleagă firmele după criteriul ”prețul cel mai mic”. Altfel, spune primarul, ar fi ales altă societate, care i-a mai lucrat în sat și i-a ridicat de la zero un centru multifuncțional în doar un an:

  • ”Trebuiau să fie gata de un an și ceva de zile, tot așa ne-a dus cu vorba, că face, că drege. Mai are și la Constanța (în județ, n.red.) o lucrare și tot așa, ca la noi, abandonată (…) Dacă sistemul ăsta de atribuire cu SICAP (platforma de achiziții publice n.red.)… Eu înțeleg că e nevoie de transparență, dar te pune uneori în niște situații, îți vine uneori câte unul, nici nu știi cine e, cum e… Face ofertă mică, abandonează lucrările și tot așa (…) La Caugagia nu mi-a depus documente, nu mi-a… Am comunicat extrem de prost cu el (cu constructorul n.red.). Ca să renunț la lucrare era deja foarte târziu, nu se știa atunci de prelungire, o să încercăm să facem o procedură că doar n-o să dau eu banii. Dar procedura de reluare a lucrărilor mai dura iar 1 an și ceva de zile”, a explicat primarul din Baia despre situația căminelor.

Un fost angajat al societății care se ocupă de renovarea căminelor ne-a declarat, sub anonimat, că reprezentanții Alexe’s Construct Armat sperau să primească mai întâi banii de la UE, prin primării, pentru ca abia mai apoi să înceapă lucrările. În lipsa finanțărilor, șantierele s-au blocat.

Legea cere ca firmele care câștigă licitațiile să efectueze lucrări din banii lor, apoi să deconteze banii de la primării care, la rândul lor, decontează sumele din proiect de la UE, prin instituțiile de management.

Stelian Alexe, unul dintre asociații din lanțul de firme ”Alexe” (cu obiect de activitate de la restaurante la construcții), controversate în presa locală din Constanța, s-a recomandat în discuția cu reporterii ISE drept reprezentant al Alexe’s Construct Armat, societatea care ar trebui să renoveze căminele de la Baia.

Agresiv în dialogul cu reporterii, Stelian Alexe spune că imobilele nu sunt încă renovate din cauza scumpirii accelerate a prețurilor din domeniul construcțiilor:

  • ”Nu e niciun fel de problemă, la Ceamurlia se lucrează, la Caugagia se începe. Sunt lucrări făcute și la Caugagia (devine foarte nervos n. red.). Eu acum să stau să-ți povestesc ție la telefon de ce, cum și ce fel? Tu mă scoți pe mine la tablă de ce lucrările sunt cum sunt? Termenul de finalizare s-a prelungit, este 2025, și haideți să îți spun eu ție de ce se amână. Pentru că lucrările astea au fost bugetate cu prețuri de 2020, da, 2019-2020, la toate materialele, când prețurile erau 2 lei, și acum sunt 8 lei, da? De asta am întâmpinat probleme în rapiditatea de a finaliza aceste lucrări. De-asta nu poți să dormi tu noaptea că nu am finalizat eu la Ceamurlia lucrarea? Du-te la Ceamurlia să vezi că am 20 de oameni și lucrează acolo (în teren, la începutul lunii octombrie, lucrau 3 oameni, pe acoperiș, n.red.). Ăsta e un subiect de interes internațional, mondial acum, de ce nu am terminat eu la Caugagia căminul cultural (…). Cum arată lucrările acolo? Că mă și enervezi, mă și înregistrezi și uite așa ajungem să ne certăm”, au fost replicile constructorului Stelian Alexe.

Citește investigația integrală pe Info Sud-Est.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: