Îngheață companiile angajările? Specialiști din HR: Observăm o tendință de scădere a oportunităților de job în piață. Companiile sunt mai atente la planurile de investiții și la bugete/ În ce sectoare au încetinit recrutările

job, angajare, candidat Sursa foto: Dreamstime Casaalmare

Analiștii din recrutare observă o scădere a oportunităților de joburi în piață, companiile fiind mai puțin active în a atrage angajați în lunile spre finalul anului. „Reducerea actuală a ofertelor de locuri de muncă nu indică un declin general, ci reprezintă mai degrabă revenirea la o stabilitate, după perioadă de cerere intensă din ultimii trei ani”, transmite George Nenita, IT practice lead la Adecco România, companie de recrutare.

„În această perioadă, companiile adoptă o abordare mai precaută în ceea ce privește recrutările, din cauza incertitudinilor economice. În plus, mulți angajatori își ajustează bugetele și elaborează strategiile pentru anul viitor. Cu toate acestea, este important de menționat că există o cerere semnificativă pentru profesioniști în domeniul inteligenței artificiale, dezvoltării software și securității cibernetice. Așadar, chiar dacă unele companii adoptă o abordare mai precaută, aceste domenii specifice rămân în continuare foarte căutate pe piața forței de muncă în tehnologie”, a declarat reprezentantul Adecco România.

Potrivit specialiștilor din HR ai Hipo.ro, există anumite perioade din an când companiile recrutează mai puțin, așa cum sunt lunile spre sfârșitul anului, urmând să se axeze din nou pe acest aspect începând cu noul an.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„În luna septembrie, Catalyst Solutions a realizat un studiu privitor la evoluția pieței forței de muncă din România. Astfel, la acel moment, erau disponibile 25.374 de locuri de muncă la nivel național. Din totalul mentionat, 48% erau oportunitati de cariera in București, 13% în Cluj-Napoca, 11% în Timișoara si 9% în Iași. Există anumite perioade din an când companiile recrutează mai activ, aceste perioade fiind primăvara și toamna. Totuși, în această perioadă, în special în lunile noiembrie și decembrie, companiile sunt mai puțin active în ceea ce privește recrutarea de noi angajați, urmând să se axeze din nou pe acest aspect începând cu luna ianuarie”, transmit reprezentanții Hipo.ro.

În ce domenii au încetinit recrutările de angajați

În afara industriei IT, sectoare precum automotive, BPO/SCC, construcții, turismul, ospitalitatea și anumite segmente ale sectorului energetic și de producție întâmpină încetiniri în recrutări, transmit reprezentanții Adecco.

„La finalul acestui an, companiile mici și mijlocii pot adopta o abordare mai prudentă. Desigur, există sectoare care pot întâmpina o scădere temporară în recrutări, precum cel al serviciilor auxiliare sau al consultanței, în contextul ajustărilor bugetare și strategice. Cu toate acestea, este esențial să subliniem că aceasta poate fi doar o situație temporară, iar perspectiva pentru anul viitor indică o creștere a cererii de forță de muncă”, spune George Nenita.

Un lucru care ar putea avea un impact semnificativ asupra dinamicii de pe piața forței de muncă va fi felul în care vor reacționa companiile la modificările legislative privind scutirile de impozit pentru profesioniștii IT, spun analiștii din HR.

Pe baza studiului realizat de Hipo.ro cu privire la evoluția pieței forței de muncă din România, IT, Sales, Engineering & Production, Finance & Banking și Management/Consulting au fost domeniile din luna septembrie cu cele mai multe joburi disponibile, în timp ce, la polul opus s-au putut observa domenii precum Legal, Telecom, Construction, Administrative și Human Resources.

„Din același studiu a reieșit că, în luna septembrie, procentajul de joburi din domeniul IT și cel de Producție disponibile în București era considerabil mai mic decât procentajul joburi valabile în aceleași arii de activitate, dar la nivel național. Cel mai probabil, nu vom putea vorbi despre o expansiune în anul 2024, ci vom oberva un instinct de conservare în mai toate domeniile. Companiile sunt acum mult mai atente când vine vorba de investiții majore, mai atente la bugetul de cheltuieli”, spun reprezentanții Hipo.ro.

Companiile sunt acum mult mai atente când vine vorba de investiții majore, mai atente la bugetul de cheltuieli

Ce trenduri în ceea ce privește recrutarea se vor contura în 2024

Potrivit reprezentanților Adecco, datorită transformărilor digitale și a nevoii de talente în domeniul IT în continuă creștere, mulți angajatori din acest sector continuă să caute profesioniști calificați. Talentele în domenii precum dezvoltarea software, analiza datelor și securitatea cibernetică vor rămâne la mare căutare. Atât munca remote, cât și flexibilitatea vor continua să fie aspecte esențiale în atragerea și retenția angajaților.

„În momentul de față, pe piața forței de muncă există un dezechilibru accentuat, cum probabil n-a mai fost până acum. Vorbim de un dezechilibru în aproape toate domeniile de activitate. Multe companii au decis să adopte noi stiluri de lucru, fie hibrid, fie complet remote. Preferința românilor pentru joburile remote rămâne una destul de ridicată, unii candidați considerând posibilitatea de a lucra de acasă ca fiind mai important decât un salariu mai avantajos”, spun reprezentanții Hipo.ro.

Totodată, analiștii din recrutare spun că o altă schimbare majoră pe piața muncii ar putea fi adusă de automatizarea continuă a proceselor de lucru. „Companiile vor fi nevoite să se adapteze, astfel încât să integreze cât mai armonios inteligența artificială cu cea umană. În schimb, candidații trebuie să rămână deschiși spre a învăța noi abilități și competențe specifice joburilor viitorului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.