INS consideră că o familie cu doi copii poate trăi decent cu circa 3.000 lei. Economist: Noțiunea de „nivel de trai decent” este extrem de politizată, fiind vehiculată pentru a solicita măsuri socialiste din partea statului

cumparaturi, cos cumparaturi, magazin Sursa foto: Pixabay

Valoarea minimă a coșului de cumpărături pentru o familie cu doi adulți și doi copii în mediul rural este definită de stat la 3.258 lei, respectiv 2.632 lei în mediul rural, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Economistul Bogdan Glăvan este de părere că acest coș nu are legătură cu coșul real necesar pentru a duce un trai decent, adăugând că noțiunea de „nivel de trai decent” este extrem de politizată, fiind vehiculată aproape exclusiv pentru a solicita măsuri din partea statului care să mărească veniturile sau pentru a promova politici socialiste, de redistribuție a veniturilor.

„Nivelul de trai decent este o noțiune subiectivă, care depinde de contextul și obiceiurile fiecărei familii. De exemplu, ceea ce poate părea decent pentru o persoană sănătoasă care trăiește singură devine indecent pentru o persoană care suferă de probleme medicale sau care are în întreținere pe cineva bolnav”, transmite economistul Bogdan Glăvan.

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România, spune că prețurile au crescut, iar valoarea coșului de consum trebuie să crească similar, având în vedere că avem o inflație de 15%.  

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Acest coș de consum este calculat de INS care se uită la veniturile totale atât în mediul urban, cât și rural și de asemenea la structura cheltuielilor. În modul acesta se calculează și rata inflației tot pe coșul de consum și cu cât e estimat mai bine, cu atât se poate estima mai bine rata inflației”, precizează Codîrlașu.

Bogdan Glăvan menționează că noțiunea de „nivel de trai decent” este extrem de politizată, fiind vehiculată aproape exclusiv pentru a solicita măsuri din partea statului care să mărească veniturile sau pentru a promova politici socialiste, de redistribuție a veniturilor. Glăvan adaugă că, în fond, însă, nu statul, ci economia, asigură aceste venituri. 

„Veniturile nu pot crește mai repede decât crește producția, iar o economie liberă asigură creșterea accelerată a producției și a veniturilor reale pentru întreaga societate. O economie care crește, specifică unei societăți libere, produce venituri în creștere pentru vasta majoritate a populației. Astfel, aproape toți românii trăiesc astăzi mai bine decât în urmă cu trei decenii, la apusul regimului comunist. Cu toate acestea, lamentările privind veniturile „indecent de mici” nu contenesc. Aceste nemulțumiri sunt parțial justificate și, dacă le căutăm originea, vedem că ele sunt tocmai produsul politicilor eronate ale statului. De exemplu, peste 1 milion de vârstnici primesc o pensie de stat de 1.100 lei, deși mulți au muncit și au contribuit pe parcursul vieții la sistemul public de pensii”, spune acesta.

Economistul este de părere că sistemul public de pensii este falimentar, iar simpla creștere a pensiilor fără luarea altor măsuri care să consolideze finanțele publice și care să îndrepte (din punct de vedere economic și moral) sistemul de pensii nu este pur și simplu sustenabil. Inflația pustiitoare și efectul ei, tăierea de facto a pensiilor (ca putere de cumpărare) reprezintă sacrificiul impus acestor cetățeni prin amânarea la infinit a reformelor, conchide Glăvan.

Cum se împarte bugetul unei familii cu doi copii

Valoarea coșul minim de cumpărături a fost actualizată săptămâna trecută de către INS. Cele mai multe cheltuieli lunare se duc pe produse alimentare și băuturi nealcoolice (41%), urmat de locuință (15,6%) și educație, recreere și cultură (10%). Valoarea coșului minim lunar este de 3.258 lei pentru o familie de 2 adulți și 2 copii din mediul urban.

Printre cele mai mici cheltuieli se duc către poștă și telecomunicații (0,8%), mobilier, dotarea locuinței si diverse produse și servicii (2%) sș fond de siguranță și economii (5%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Foarte bine. Ca sa fim siguri ca au calculat corect, propun ca toti angajatii INS sa primeasca salariu 3260 RON. Pe luna, net.

  2. INS, o instituție inutilă, ruptă de realitate și subordonată politic! Până și o babă fără educație, ca mine, își dă seama cât de praf sunteți.🤬

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.