O nouă lege europeană privind reglementarea inteligenţei artificiale ar putea costa UE 31 de miliarde de dolari, în următorii cinci ani, potrivit unui raport realizat de institutul de cercetări Center for Data Innovation din Washington, transmite CNBC, citat de news.ro.
Legea privind inteligenţa artificială, propusă de Comisia Europeană, va fi ”cea mai restrictivă reglementare a intteligenţei artificiale”, potrivit centrului.
”Nu va limita doar dezvoltarea şi utilizarea inteligenţei artificiale în Europa, ci va impune costuri semnificative pentru întreprinderile şi consumatorii din UE”, a afirmat organizaţia, în raport.
Comisia nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii din partea CNBC.
Center for Data Innovation susţine că o întreprindere mică sau mijlocie cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro ar suporta costuri de conformitate de până la 400.000 de euro dacă ar implementa un sistem AI cu risc ridicat.
Astfel de sisteme sunt definite de Comisie ca fiind cele care ar putea afecta drepturile fundamentale sau siguranţa oamenilor.
“Această desemnare cuprinde o gamă largă de aplicaţii potenţiale – de la infrastructura critică la formarea profesională şi educaţională – supunându-le unei baterii de cerinţe înainte ca companiile să le poată aduce pe piaţă”, a spus centrul. Acesta susţine că ”sarcinile de conformitate” vor costa întreprinderile europene 10,9 miliarde de euro pe an până în 2025, sau 31 de miliarde de euro în următorii cinci ani.
”Comisia a afirmat în repetate rânduri că proiectul de legislaţie referitor la inteligenţa artificială va sprijini creşterea şi inovaţia în economia digitală a Europei, dar o analiză economică realistă sugerează că argumentul este cel puţin lipsit de conţinut”, a declarat Ben Mueller, analist senior de politici la institutul de cercetări şi autor a raportului.
El a adăugat: ”Perspectiva optimistă se bazează în mare parte pe opinii decât pe logică şi date de piaţă. Inteligenţa artificială este deja utilizată pentru produse ale Google, Apple şi Facebook, dar parlamentarii din Europa sunt îngrijoraţi de impactul acesteia. Deşi tehnologia are potenţialul de a fi o forţă în domenii precum îngrijirea sănătăţii şi modelarea climatică, ar putea fi folosită şi în armele autonome mortale sau pentru a oferi fiecărei persoane dintr-o populaţie un ”scor” social.
Între timp, maşinile care pot învăţa cum să îndeplinească sarcinile efectuate de obicei de oameni ar putea eradica milioane de locuri de muncă.
Center for Data Innovation este parte a Information Technology and Innovation Foundation, care este susţinută de Amazon, Apple, Microsoft şi NBCUniversal, compania mamă a CNBC.