Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria, pe care și România vrea să îl acceseze pentru a aduce gaze din Azerbaijan, a început operațiunile comerciale

Grecia interconector Captură video/ Sursa: primeminister.gr

Cu prilejul unei ceremonii organizate joi la sediul Comisiei de reglementare în domeniul Energiei şi al Apei (EWRC) din Bulgaria, preşedintele Comisiei, Stanislav Todorov, alături de preşedintele Autorităţii de reglementare în Energie din Grecia (RAE), Athanasios Dagoumas, au prezentat directorilor firmei ICGB, Teodora Georgieva şi Konstantinos Karayannakos, decizia finală de autorizare a ICGB, compania de proiect responsabilă pentru Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria (IGB), în calitate de al doilea operator independent de transport de gaze naturale din Bulgaria, scrie Agerpres.

Odată cu adoptarea acestei decizii sunt îndeplinite toate cerinţele de reglementare pentru ca IGB să poată demara operaţiunile comerciale după data de 1 iulie 2022, un element de importanţă strategică pentru diversificarea şi securitatea livrărilor de gaze pentru Bulgaria şi Europa de Sud-Est. Procedura de autorizare vine la finalul unei proceduri de conciliere cu Comisia Europeană, care a fost finalizată cu succes. Decizia Autorităţilor naţionale de reglementare din Bulgaria şi Grecia a fost adoptată după succesul procedurii de conciliere cu Comisia Europeană. Întregul proces a fost finalizat în scurt timp, având în vedere rolul extrem de important al interconectorului.

La eveniment au participat: Ilin Stanev, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în Bulgaria, preşedintele comisiei pentru energie din Parlamentul de la Sofia, Radoslav Ribarski, directorul general adjunct al Bulgarian Energy Holding, Ina Lazarova, reprezentanţi ai ICGB şi Comisiei de reglementare în domeniul Energiei şi reprezentantul EWRC Alexander Yordanov.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Prin această decizie, autorităţile de reglementare din Bulgaria şi Grecia garantează că ICGB va oferi acces liber la companiile comerciale din diferite ţări şi ele vor putea să furnizeze gaze naturale în Bulgaria. Există semnale că există deja mari companii de trading, precum SHELL şi Vitol, care vor să depună o cerere pentru a obţine o licenţă în Bulgaria”, a declarat preşedintele EWRC, Stanislav Todorov.

Potrivit acestuia, autorizarea ICGB deschide piaţa din Bulgaria pentru livrările din toată lumea şi orice companie care respectă regulile va putea să rezerve capacitate. “Vor exista livrări de gaze pentru că nu mai sunt dependente de o singură sursă şi o singură conductă”, a adăugat Todorov.

„Prin pasul de astăzi, am unificat pieţele de gaze naturale şi am pus capăt izolării energetice a ţărilor din Europa”, a spus şi preşedintele Autorităţii de reglementare în Energie din Grecia, Athanasios Dagoumas.

De asemenea, Ilin Stanev a adăugat că: “noua conexiune de gaze are o contribuţie importantă la securitatea energetică nu doar a Bulgariei, dar şi a tuturor statelor membre UE. Comisia Europeană a sprijinit acest proiect de la început, atât prin oferirea de asistenţă financiară cât şi pentru promovarea implementării sale”.

Potrivit directorilor firmei ICGB, Teodora Georgieva şi Konstantinos Karayannakos, conexiunea de gaze între Bulgaria şi Grecia este un proiect de mare importanţă pentru ambele ţări şi pentru întreaga regiune, având în vedere situaţia internaţională complicată.

„Dată fiind situaţia din regiune, am început deja să discutăm în mod activ posibilitatea extinderii capacităţii IGB până la 5 miliarde metri cubi pe an, ceea ce ar deschide multe noi oportunităţi de export spre Balcanii de Vest, Republica Moldova şi Ucraina”, au subliniat directorilor firmei ICGB.

Și România vrea gaze din Azerbaijan

Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) va oferi acces României la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP), spunea recent ministrul Energiei Virgil Popescu.

Joi, într-o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, premierul grec Kyriakos Mitsotakis spunea că, prin inaugurarea interconectorului de gaz de la Alexandroupoulis, Grecia va deveni un nod de depozitare și transport al gazului natural, care va acoperi nu numai nevoile naționale, dar și nevoile din zonă, bineînțeles și din România.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că acest interconector se va lega cu BRUA și astfel va putea fi asigurată aprovizionarea cu gaze și a României și Bulgariei, dar și a Ucrainei și Republicii Moldova.

„Practic acest interconector va asigura legătura între rețeaua care trece prin Anatolia și adriatică și, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistență coridorului vertical și asigurând aprovizionarea cu gaze și a Bulgariei și a României. Și desigur putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noștri estici Ucraina și Republica Moldova, și desigur la celelalte țări care se află pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze”, a spus Ciucă.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a purtat recent discuții cu oficialii din Azerbaijan, cu scopul de a încheia un acord pentru ca România să importe gaze azere, prin TANAP, interconectorul grec și BRUA. Însă un acord oficial nu a fost anunțat până în acest moment. „Suntem în negocieri și, când vom termina, vom anunța”, spunea Popescu, la finalul lunii iunie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: