INTERVIU Liviu Dobre, Agricover: „Agricultura de mâine, nu de poimâine, este tehnologizată și digitală”

Liviu Dobre, CEO Agricover Liviu Dobre, CEO Agricover

Cuvintele-cheie care descriu sectorul agricol românesc din prezent sunt „schimbare” și „transformare”. Fermierii trebuie să jongleze cu adaptarea la modificările climatice, cu conformarea la noile metodologii și reglementări legate de sustenabilitate, dar și să facă față necesităților crescute de investiții în tehnologii care asigură sau sporesc eficiența fermelor, a susținut Liviu Dobre, CEO Agricover Holding, cel mai mare distribuitor de inputuri agricole din România, într-un interviu acordat pentru Economedia.

În acest sens, se observă faptul că, în cazul fermierilor mari, adoptarea noilor tehnologii pentru agricultura de precizie este un fenomen din ce în ce mai frecvent. CEO-ul Agricover se referă la fermierii care „dețin suprafețe mari, sunt activi în piață și au performanțe aliniate cu fermele europene.”

Avem trei companii în grup care asigură fermierilor necesarul de inputuri (Agricover Distribuție), tehnologie (Agricover Technology) și finanțare (Agricover Credit IFN) pentru realizarea planurilor de dezvoltare. Sunt activități care funcționează sinergic, pe tot lanțul, de la stabilirea planurilor, înființarea culturii până la încheierea ciclului agricol,” spune Liviu Dobre.

Cu ce probleme se confruntă agricultura în România

Reprezentantul Agricover definește 3 direcții ale provocărilor pe care le au astăzi fermierii și prezintă planul companiei de a-i ajuta să facă față acestora.

Prima este cea a schimbărilor climatice, deoarece impun forțat modificarea inputurilor, a soiurilor de plante alese și a metodologiilor aplicate atât din perspectiva adaptării la condițiile climei, cât și din cea a promovării sustenabilității.

A doua se referă la nevoia de noi tehnologii – „nu în mod generic, ci unele care să facă posibile măsurile de sustenabilitate și care să crească eficiența, de la economia de combustibil sau de apă și până la aplicarea țintită a fertilizatorilor pe parcele.”

A treia: nevoia de a aduce noi specialiști în ferme, care să asigure schimbul de generații necesar pentru adaptarea rapidă la noile moduri de a face agricultură.

În privința forței de muncă, Liviu Dobre susține că Agricover se concentrează pe favorizarea schimbului de generații la nivelul fermelor prin susținerea unui program inițiat de Clubul Fermierilor, care se numește Tineri Lideri în Agricultură. Obiectivul acestuia este asigurarea pe o perioadă de 10 ani a 1000 de tineri fermieri pregătiți să preia și să administreze fermele de familie. Se derulează pe o perioadă de aproximativ 6 luni și oferă fermierilor elementele necesare pentru succes, de la planificarea business-ului specific fermelor, până la partea de administrare financiară și operațională.

Obiectivul nostru este să fim primul punct de referință al fermierilor, de la planificarea culturii la recoltă. Pentru susținerea acestui plan suntem în permanență în dialog cu fermierii, testăm noi produse, le adaptăm. Migrarea spre agricultura de precizie, digitalizarea fermelor, sunt procese cu oportunități pentru noi. Investim în această linie astfel încât să favorizăm accesul la produse prin platforme digitale, să încurajăm și să dezvoltăm digitalizarea fermelor,” afirmă Dobre.

Ce automatizări se pot face în agribusiness pentru atingerea unei agriculturi „de mâine”

CEO-ul Agricover Holding spune că digitalizarea companiei se întinde pe două zone mari: cea internă, unde obiectivele sunt eficiența proceselor interne, managementul și analiza datelor, analizele de risc etc. și cea privind digitalizarea produselor și încurajarea digitalizării fermelor.

Pe prima direcție suntem printre primele companii din agribusiness care a implementat platforme de automatizare cum este SAP la nivelul întregului grup; Agricover Credit IFN este prima instituție de servicii financiare non-bancare din sud-estul Europei cu o astfel de platformă”, potrivit reprezentantului Agricover Holding.

La nivelul companiei, seria de automatizări cuprinde procesele decizionale de creditare și de raportare a riscurilor, dar și pe cele care oferă acces la o paletă largă de informații privind clienții. „Dezvoltăm acum proiecte de digitalizare a procesului de recrutare și vom trece la o versiune actualizată a soluțiilor CRM la nivelul întregului grup, cu funcționalități extinse”, afirmă el.

„Agricultura de mâine, nu de poimâine, este tehnologizată și digitală” susține Liviu Dobre, cu mențiunea că aceste procese sunt deja în derulare. Agricultura serioasă, care participă la piață, are nevoie de tehnologizare, fapt pentru care Agricover a dezvoltat produse și servicii precum platforma de agricultură digitală CROP360, care facilitează monitorizarea culturilor și intervențiile de precizie asupra acestora. Mai mult, „anticipând viitorul agriculturii autonome și inteligente”, Agricover distribuie drone care permit monitorizarea culturilor și realizează diverse lucrări.

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.