INTERVIU VIDEO Volker Raffel, directorul general al E.ON România: Lipsa investițiilor din trecut și situația globală sunt motivele pentru creșterea prețurilor la energie / Posibile soluții: Reducerea impozitelor pe energie

Volker Raffel EON

Lipsa investițiilor din trecut este un motiv pentru care energia s-a scumpit puternic în România, un alt motiv fiind și situația globală, în care oferta nu face față cererii puternice declanșate de repornirea economiilor, a declarat într-un interviu video pentru Economedia Volker Raffel, directorul general al E.ON România. El spune că Guvernul a luat o decizie bună prin protejarea consumatorilor vulnerabili, dar pot fi luate și alte măsuri, precum cele recomandate de Comisia Europeană, de a folosi veniturile în plus încasate din certificatele de CO2 pentru reducerea impozitelor. Potrivit lui Raffel, dacă România ar fi exploatat resursele din Marea Neagră, acum ar fi existat mai mult gaz pe piață, iar prețurile nu ar mai fi crescut atât de mult.

Vezi integral interviul VIDEO cu Volker Raffel, directorul general al E.ON România:

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Filmare și montaj: Ovidiu Micsik, Inquam Photos

Criza declanșată de pandemie a afectat majoritatea companiilor din România. Cum a fost ultimul an și jumătate pentru E.ON, ce provocări și probleme ați întâmpinat și ce soluții ați găsit pentru a face compania mai rezilientă?

Da, a fost o provocare la nivel mondial, nu numai în România, nu numai pentru compania noastră. Dar am fost într-o situație norocoasă, pentru că serviciile pe care le vindem sunt cu adevărat necesare: electricitatea este necesară, gazul este necesar. Și, prin urmare, nimeni nu se gândea să ne închidă serviciile, deoarece acestea sunt pur și simplu necesare. Și, prin urmare, am fost în situația norocoasă în care angajații noștri au avut acel mediu de lucru stabil în care au putut continua să lucreze.

Dar, desigur, mai ales la început, când nimeni nu știa ce avea să se întâmple, am fost cu toții obligați să trecem la modul online, lucrând de acasă. Sunt foarte mândru de faptul că colegii noștri au reușit să mute 2.500 de angajați în modul de lucru de acasă în numai 5 zile lucrătoare. Așadar, a fost, cred, o reacție foarte bună și rapidă și cred că putem fi mândri de asta, pentru că altor companii și administrații le-a luat mult mai mult timp.

Dar, evident, lucrul de acasă este doar o parte a tuturor afacerilor. Pentru că, chiar dacă afară este furtună, bate vântul sau temperaturile sunt foarte reci sau foarte calde, atunci când există o problemă cu rețeaua colegii noștri trebuie să fie acolo. Cineva trebuie să fie acolo pentru a se asigura că serviciile noastre sunt furnizate clienților noștri și, evident, pentru acei colegi nu este posibil să lucreze de acasă.

Prin urmare, a trebuit să avem grijă deosebită de colegii noștri care lucrează pe teren sau în alte puncte foarte importante. La început am avut doar posibilitatea de a avea grijă unul de celălalt și de a păstra distanța.

Iarna aceasta este deja mult mai ușor, deoarece mulți dintre angajații noștri sunt vaccinați. Din păcate, rata de vaccinare este foarte scăzută în România. Și, de asemenea, nu sunt foarte mulțumit de rata de vaccinare în companie, dar este mult mai mare decât la nivel național și acest lucru ne ajută să fim rezilienți și în această iarnă.

Din punct de vedere al afacerilor, ați amânat decizii, investiții în ultimul an?

Nu, nu a fost necesar să amânăm investiții. Este adevărat că în 2020 am vândut mai puțină energie electrică și mai puțin gaz: mai mult gospodăriilor, deoarece oamenii lucrau mai mult de acasă, dar mai puțin industriei. Din cauza lockdown-ului, a fost mult mai puțină nevoie și, dacă vindem mai puțin, avem și o cifră de afaceri mai mică.

Dar recuperăm acum și vedem chiar contrariul, că există mult mai multă nevoie de gaz și electricitate decât s-a prevăzut. Așa că vedem schimbare și în cifra de afaceri. Dar suntem în situația norocoasă de a ne afla într-un mediu în care ne putem continua munca, iar lucrările de construcții oricum nu s-au oprit în întreaga economie.

Ce probleme cauzate de pandemie credeți că vor continua în viitor?

Cred că munca de acasă este o nouă posibilitate care nu a fost acceptată cu adevărat înainte sau nu era ceva normal. Și acum că am explorat această posibilitate și oamenii sunt mai obișnuiți cu șefii, angajații, cred că ne oferă o altă flexibilitate tuturor. Trebuie să recunoaștem că este ok să lucrezi de acasă, funcționează destul de bine într-o anumită măsură. Dar avem nevoie și de cooperare socială, avem nevoie de echipe, avem nevoie de noi echipe de proiect și, prin urmare, cred că un amestec va fi abordarea corectă.

Vedeți în sectorul energetic schimbări pe piața muncii, cum ar fi locuri de muncă amenințate cu dispariția sau noi oportunități care reies din pandemie, dar nu numai?

De obicei, locurile de muncă nu dispar, ci se schimbă în timp, în special în sectorul nostru. După cum am spus, suntem în poziția norocoasă de a fi un angajator foarte stabil și, prin urmare, avem și mulți colegi activi și învață din ce în ce mai mult, chiar dacă deja lucrează de zeci de ani în compania noastră. Este necesară adaptarea la noile tehnologii, la noile medii, iar dacă oamenii sunt deschiși la acest lucru, cred că suntem capabili să oferim locuri de muncă stabile și pentru următorul deceniu.

Ce proiecte de digitalizare aveți la E.ON?

Multe proiecte, atât pentru partea externă, pentru servicii, dar și intern. În extern, în special, cred că pandemia a adus multe schimbări, deoarece clienții noștri nu erau chiar obișnuiți să folosească serviciile online. Și acum au trecut la online, mulți dintre ei.

Sunt din ce în ce mai obișnuiți cu facturile electronice, un milion dintre clienții noștri au trecut la facturi electronice, în loc să primească 12 scrisori pe an. Ceea ce susține și sustenabilitatea, pentru că vă puteți imagina 12 scrisori; poate că nu este mult pentru un singur client, dar avem milioane de clienți. Dacă economisim milioane de scrisori, este bine și pentru mediu.

De asemenea, plățile sunt adesea efectuate prin aplicația pe care o oferim și cred că și acesta este un confort pentru clienții noștri. Și vedem cum, chiar și dacă pandemia dispare, tot mai mulți clienți se alătură acestor servicii digitale.

Și ceea ce se vede neapărat atât de mult pentru clienți, dar este foarte important, este și optimizarea proceselor noastre interne. De exemplu, când am venit pentru prima dată în România aveau loc multe întreruperi în rețeaua electrică, care opreau destul de mult timp alimentarea cu energie electrică. Și pentru gaz existau multe scurgeri. Iar pentru furnizarea energiei electrice, de exemplu, am reușit să reducem durata întreruperilor datorită automatizării. Deoarece înainte trebuia să deconectăm întreaga regiune, trebuia să trimitem oameni pe teren, iar ei trebuiau să-și facă treaba înainte de a putea reconecta întreaga zonă regională. În zilele noastre, cu automatizarea, putem deconecta doar exact acea parte în care trebuie făcute lucrări și acest lucru ajută și la confortul clienților noștri. Deci, cred că este o parte internă, dar îi ajută și pe clienții noștri.

A accelerat pandemia digitalizarea sau a fost un proces normal?

Partea internă a fost un proces normal. Optimizăm deja tot timpul, de ani de zile lucrăm la asta. Dar au sosit și noi tehnologii care oferă mai multe posibilități pentru partea internă. Dar acest lucru este în desfășurare, acesta este și obiectivul nostru.

Dar cred că ceea ce s-a schimbat cu adevărat prin pandemie a fost că mulți dintre clienții noștri sunt gata să folosească serviciile online acum. Desigur, uneori ai nevoie de ajutor personal: oferim chatbot, oferim un asistent virtual care poate ajuta 24 de ore din 24 non-stop cu probleme standard. Dar, în caz de nevoie, dacă există solicitări specifice la care nu se poate răspunde, cred că fiecare dintre noi este fericit într-o astfel de situație să poată vorbi și cu o persoană și, desigur, continuăm să oferim și aceasta.

Aș dori, de asemenea, să vorbim despre Green Deal, care va afecta mult producția de energie, consumul de energie. Cum va afecta E.ON?

Green Deal este un pachet foarte mare, va afecta multe industrii, producători, dar și pe noi. De asemenea, cred că E.ON, în special în România, este un lider în această privință. Am finalizat deja trei proiecte finanțate de UE în trecut, în prezent derulăm încă cinci proiecte. Aceste proiecte sunt parțial investiții, dar pot fi și traininguri pentru angajați, pentru a se adapta la noile tehnologii și așa mai departe. Așadar, este o gamă destul de largă de lucruri, dar de obicei sunt investiții. Iar cu Green Deal și acum și cu PNRR, programul de reziliență al Uniunii Europeană, este o șansă unică pentru România de a obține toate aceste sume pentru a investi în infrastructura românească, aici, în România, pentru români, și chiar contribuim cât putem.

De asemenea, aveți în derulare proiecte de energie verde, cum ar fi panourile solare. Puteți vorbi puțin despre această latură a afacerii?

Suntem un lider în acest sens, am finalizat deja 200 de proiecte fotovoltaice, tocmai recent am finalizat cel de-al 200-lea și avem deja în curs încă 150 de proiecte. Și, de obicei, acest lucru nu este neapărat ceva în care investim noi, ci o facem pentru clienții noștri. Așadar, rolul nostru aici este de a ne ajuta clienții să devină și mai sustenabili. Și cred că suntem abia la început în România în materie de fotovoltaice. Tehnologia a devenit mult mai ieftină. De asemenea, cred că mai mult sprijin politic este deja în pregătire; am auzit că există unele programe de creștere a stimulentelor pentru așa-numiții prosumatori și, dacă acest lucru se va întâmpla, îi sprijinim și pe ei.

În ceea ce privește mașinile electrice, în special stațiile de încărcare, aveți parteneriate cu Volkswagen, ați cumpărat o companie (GridX) pentru a dezvolta această latură. Puteți vorbi despre această latură a afacerii?

În e-mobilitate suntem, cred, una dintre cele mai avansate companii din România. Dar văd că există și concurenți. Astăzi, totuși, pe distanțe lungi ar putea fi discutabil dacă se reduc cu adevărat emisiile de dioxid de carbon. Dar cu siguranță mașinile mai mici din orașe contribuie la protecția mediului: nu sunt atât de zgomotoase, sunt mai puțin poluante și, de asemenea, economisesc CO2 pe distanțe scurte. Tehnologiile abia încep să fie dezvoltate pentru a deveni și mai atractive pe distanțe mari. Construim infrastructura pentru acest lucru și suntem convinși, de asemenea, că acest lucru trebuie consolidat.

Care credeți că sunt cauzele creșterii prețurilor, în special la gaz?

Cred că există un răspuns pe termen mediu, scurt și lung. O parte este lipsa investițiilor din trecut care duce la faptul că nu există suficiente centrale electrice sau suficient gaz disponibil. De exemplu, România are o istorie îndelungată în ceea ce privește discuțiile despre explorarea gazului în Marea Neagră și dacă acesta ar fi exploatat ar exista mai mult gaz. Cred că este clar că dacă oferta ar fi mai mare prețurile nu ar mai crește atât de mult.

Pentru a avea o soluție pe termen mediu sau lung pentru viitor este clar că sunt necesare investiții. Sunt necesare investiții în toate părțile. Tranziția energetică este o provocare pentru mulți jucători. Producătorii trebuie să investească, dar și noi trebuie să investim în rețelele noastre pentru a putea conecta mai multe surse regenerabile, de exemplu, și asta facem. Ne-am mărit investițiile la un nivel record: în trecut am investit aproximativ 100 de milioane de euro pe an. Acum intenționăm să mergem la 194 milioane anul viitor. Pentru că suntem cu adevărat convinși că este momentul să ne îmbunătățim serviciile, să facem posibilă tranziția energetică, să participăm la aceasta. Dar asta vine și pe termen scurt. Este clar că investițiile au nevoie de timp până pot veni în ajutor.

Pe termen scurt, nu este o problemă doar pentru România. Este o problemă europeană sau mondială faptul că în această iarnă oferta este redusă, deoarece cererea mondială după Corona a crescut, deoarece multe industrii au încercat acum să recupereze ceea ce au ratat anul trecut, în anul pandemiei.

Deci acum există o cerere mare și o ofertă nu atât de mare și, prin urmare, avem cu adevărat o provocare în materie de prețuri la energie. Și suntem aproape de clienții noștri, deoarece în întregul sistem energetic noi suntem cei pe care îi vede clientul. Clienții noștri văd E.ON pe factură, chiar dacă suntem responsabili doar pentru furnizare. Din factura totală, de exemplu, dintr-o factură de 100 lei, luăm doar 5 lei pentru serviciile noastre.

Știm, de asemenea, că unii dintre clienții noștri au într-adevăr nevoie de ajutor real. După cum am spus, serviciile noastre sunt substanțiale, iar clienții noștri au nevoie de aceste servicii. Deci, deși sunt convins că avem și clienți care își pot permite prețuri mai mari, este de asemenea evident că există și clienți care nu pot.

Prin urmare, sunt foarte fericit că guvernul a decis deja o schemă de sprijin. Sunt optimist și încrezător că va fi revizuită într-un mod în care va exista sprijin pentru această iarnă. Și, de asemenea, noi, ca companie, susținem, oferind produse precum lipsa facturilor mari în timpul iernii și facturi reduse în timpul verii. De asemenea, oferim produse care au o factură fixă. Și mă bucur că politicienii își asumă responsabilitatea și în ceea ce privește protejarea vulnerabililor și adoptarea unor măsuri de politică socială.

Comisia a anunțat că va sprijini statele membre să ia măsuri precum amânarea facturilor sau reducerea impozitelor pe energie. Ce părere aveți despre această propunere?

Comisia Europeană a anunțat un fel de set de instrumente, un set de politici pe care statele membre le pot aplica fără a avea probleme în Uniunea Europeană. Și cred că aceste măsuri merită să fie luate în considerare. De obicei, acestea sunt măsuri temporare pentru a face față acestei provocări specifice pe care o avem pe piață în această iarnă. Iar acele măsuri luate de România în sprijinul celor care au cu adevărat nevoie de sprijin sunt absolut conforme cu ceea ce propune și Uniunea Europeană. Uniunea Europeană a propus și alte subiecte, care sunt binevenite, de exemplu, de a folosi veniturile în plus încasate din certificatele de CO2 pentru politici sociale sau pentru reducerea impozitelor sau pentru preluarea costului certificatelor eoliene. Și cred că aici există într-adevăr posibilitatea de a reacționa. Aceasta este acum o dezbatere politică în Parlament iar noi, ca companie, nu putem decide. Putem spune doar ce funcționează, ce nu, cum poate fi implementat ceva. Desigur, vrem să ajutăm. Dar în cele din urmă este o decizie care trebuie luată democratic și, prin urmare, este corect să se discute în Parlament.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pretul la energie creste peste tot in lume . Liberalizarea pietei de enegie si eliminarea subventiilor produce cresterea vizibila a pretului in Romania .Nivelul de trai , ce vizibil creste in Romania ,influenteaza si el cresterea pretului la energie . Guvernul nu face altceva decit sa ofere cetatenilor vulnerabili un ajutor pina ce piata energetica isi va regla preturile .Sistemul energetic national nu este unul de sinestatator ce isi asigura pretul la energie ca parte a deciziei politice. In acest moment , deculparea de la accesul la energia asigurata , in cea mai mare parte , de Rusia , in intreaga Europa , creste si ea pretul energiei .Solutiile sunt stiute si ele vor echilibra, spre sfirsitul anului 2022 , toate aceste neajunsuri .Diversificarea formelor ce tin de obtinerea produsului final al energiei , aparitia a unor noi tehnologii ce rentabilizeaza extratia de gaz din Marea Neagra ca si gazul descoperit undeva in judetul Buzau vor asigura independenta totala dar nu si pretul produsului final .Este usor observabil cum pretul energiei era foarte mic . Cei neajutorati vor fi ajutati atita timp cit efortul lor este vizibil . Cei ce isi vor scadea consumul nu vor fi afectati de aceste scumpiri .Vremea „ traiului pe vatrai” a trecut .Olecuta de responsabilitate, personala, nu strica cum nu strica nici scaderea temperaturii in casele romanilor de la 30 de grade la 21 la iarna .Mereu uitam ca nu suntem singuri pe aceasta lume si mereu uitam ca producerea sau obtinerea de energie este parte a circuitului energetic ce are in final , ca si scop existential , profitul .Gazele din Marea Neagra au in portofoliu contributia nostra , evident asumata ,ca parte a apartenetei la UE ,la echilibrarea nevoii de a ne detasa de accesul la zacamintele de petrol si gaz ale Rusiei , pe masura ce energia verde isi face loc in Europa . Gazul aflat in portiunea de litoral, ca si apartenta la Romania , este necesar„ sa fie scos la lumina ” in momentul in care tehnologiile devin profitabile avind in vedere ca acest zacamint este situat la mare adincime iar conductele ce transporta gazul sunt unele speciale (costisitoare ) avind in vedere ca apa Marii Negre este ,in aceasta zona, sulfuroasa .Romania trebuie sa isi regindeasca mixul de energie , lucru ce deja se intimpla(Presedintele Natiunii a aratat deja asta ) si pe masura evolutiei situatiei internationale Romania are datoria sa devina , in zona , un factor de echilbru nu numai politic ci si energetic .In timpuri de mare criza sau de crize repetate incepind cu cea virusologica , energetica si de securitate (razboiul ruso- ucrainean) ,decizia stocarii de energie este o decizie ce deja se ia la Bruxelles ca si repartizarea ei in toate tarile din UE

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.