Investițiile străine directe în inteligență artificială au crescut puternic în 2022. Care sunt tendințele globale?

inteligenta artificiala, inovatie Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

Anul 2022 a marcat o creștere masivă a investițiilor străine directe la nivel global legate de inteligență artificială, de la 369 de proiecte în 2021 la 660 de proiecte în 2022, dar ce (și unde) determină această creștere?

Ministrul israelian al Economiei și Industriei, Nir Barkat, a declarat într-un interviu televizat din 6 iunie că inteligența artificială, sau IA, „ar putea schimba situația, la fel cum a făcut internetul în lume”, scrie Investment Monitor.

Cu toate acestea, el a spus că, într-o țară cu doar 9,4 milioane de locuitori, creșterea pieței IA din Israel va veni prin intermediul pieței globale – sau, altfel spus, prin intermediul investițiilor străine directe (ISD).

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Acest lucru vine în contextul în care NVIDIA, producătorul de cipuri cu sediul în California, care se află în centrul boom-ului global al IA, a anunțat că va construi un centru de date alimentat cu Spectrum X în Israel pentru a contribui la rezolvarea unuia dintre cele mai mari blocaje în materie de IA – viteza cu care se deplasează datele în cadrul centrelor de date.

O creștere masivă a investițiilor străine directe legate de IA în 2022

Un raport al companiei de analiză a datelor GlobalData, publicat la 2 iunie, a constatat că investițiile străine directe legate de IA au înregistrat o creștere masivă în 2022, cu 44% mai multe proiecte decât în 2021. Într-adevăr, IA a figurat în 3,5% din toate proiectele de ISD la nivel mondial.

Dubai, principalul oraș de destinație la nivel mondial pentru ISD intersectoriale, a fost liderul, fiind cel mai mare oraș beneficiar de proiecte ISD legate de IA. Proiectele din capitala comercială și financiară a Emiratelor Arabe Unite au inclus, printre altele, un centru de cercetare și dezvoltare al Intel Corporation, un centru de inginerie al Eurora și un birou pentru Bert Labs, cu sediul în India.

Într-adevăr, raportul a constatat că centrele pentru investiții străine directe mai tradiționale, cum ar fi Dubai, Bangalore, Hyderabad și Singapore, sunt, de asemenea, orașele-cheie pentru investițiile străine directe legate de inteligența artificială.

India a fost principala destinație pentru investițiile străine directe legate de IA în 2022

India a primit 122 de proiecte ISD legate de IA în 2022, companii multinaționale precum ABB, Accenture, Deloitte, IBM și Microsoft anunțând investiții în această țară.

Microsoft și-a anunțat intenția de a înființa cea mai recentă regiune de centre de date în Hyderabad, cu două facilități care vor avea sediul în Mekaguda și Chadenvelly, în timp ce compania irlandezo-americană Accenture a anunțat crearea unui centru de tehnologie avansată în regiunea Tamil Nadu.

India este o locație atractivă pentru investițiile în inteligență artificială datorită costurilor de operare relativ scăzute și a unui stoc mare de talente, având al doilea cel mai mare grup de lucrători cu înaltă calificare în domeniul inteligenței artificiale, al învățării automate și al Big Data din lume, potrivit unei cercetări efectuate de Nasscom.

Cu toate acestea, goana după talente depășește oferta chiar și în cea mai populată țară din lume. Potrivit Nasscom, în această țară lucrează aproximativ 416.000 de persoane în domeniul IA și al științei datelor, dar cererea din industrie este de încă 213.000 de persoane.

SUA, principala sursă pentru investițiile străine directe legate de IA în 2022

SUA a apărut ca principala sursă de investiții străine directe în domeniul IA în 2022, cu aproximativ 285 de proiecte. A doua și a treia cea mai mare sursă de proiecte transfrontaliere legate de IA au fost India și Regatul Unit, cu 37 și, respectiv, 35 de proiecte.

Unul dintre cele mai mari proiecte finanțate de SUA a fost fabrica de producție de cipuri a Intel, în valoare de 17 miliarde de dolari, care va avea sediul în Magdeburg, Germania, urmată îndeaproape de o altă fabrică de producție de cipuri Intel, în valoare de 13,4 miliarde de dolari, cu sediul în Kildare, Irlanda.

Alte investiții notabile în SUA legate de inteligența artificială au inclus un birou Grammarly care va avea sediul la Berlin și un birou Nautilus Labs care va avea sediul la Londra.

Cum arată anul 2023 în ceea ce privește investițiile străine directe legate de IA?

Anul acesta se pare că va fi un alt an stelar pentru investițiile transfrontaliere legate de IA. În aprilie, directorul general al OpenAI, Sam Altman, a declarat că firma își propune să deschidă un birou în Japonia în viitorul apropiat, în timp ce Jaguar Land Rover, în parteneriat cu Nvidia, va deschide trei hub-uri pentru vehicule autonome la Madrid, Berlin și Bologna.

Între timp, în martie, Tenstorrent, un producător canadian de hardware pentru inteligență artificială, a deschis o filială în Tokyo, ca răspuns la piața de inteligență artificială în expansiune rapidă din Japonia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: