Investitorii străini din România au avertizat Guvernul: Taxele pe investiții vor avea efecte negative asupra economiei şi asupra contribuţiilor la buget

investitii bani Sursă foto: Dreamstime

Taxele pe investiţii introduse de statul român vor avea efecte negative asupra economiei pe termen mediu-lung, şi în final, asupra contribuţiilor la bugetul de stat, a avertizat miercuri Consiliul Investitorilor Străini (FIC), după o întâlnire cu reprezentații Guvernului român.

Reprezentanţii FIC au subliniat că rezultatele FIC Business Sentiment Index arată o tendinţă de amânare a investiţiilor din cauza incertitudinii politice, a deficitului bugetar şi a măsurilor fiscale. Prim-ministrul României a transmis investitorilor că prioritatea guvernului în perioada următoare va fi îmbunătăţirea colectării, diminuarea cheltuielilor şi atragerea fondurilor europene pentru a reduce cât mai mult presiunea asupra bugetului de stat conform planului de ajustare bugetar, se arată în comunicatul organizaţiei.

„FIC şi-a reafirmat angajamentul de a colabora cu guvernul pentru a identifica măsurile cele mai sănătoase pentru economia României, însă a subliniat, că taxele pe investiţii vor avea efecte negative asupra economiei pe termen mediu-lung, şi în final, asupra contribuţiilor la bugetul de stat. Reprezentanţii Guvernului şi-au arătat deschiderea de a lucra alături de FIC pentru a analiza posibile scenarii care să reducă povara asupra investiţiilor, pentru a identifica măsuri pentru stimularea investiţiilor şi pentru a aduce mai multe clarificări acolo unde sunt necesare”, au transmis reprezentanţii FIC în comunicatul citat.

În acest context, FIC a transmis va pune la dispoziţia guvernului întreg pachetul de analize şi studii macroeconomice pregătite de experţii FIC şi va continua să contribuie la setarea unei viziuni pe termen lung pentru devoltarea României. „FIC şi reprezentanţii guvernului au agreat că este necesar un cadru de dialog constant cu toţi actorii importanţi pentru a putea să schimbăm împreună percepţia internaţională asupra ţării noastre şi să identificăm soluţii concrete pentru redresarea economică, stimularea investiţiilor şi păstrarea ratingului de ţără stabil”, se arată în comunicatul investitorilor străini.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis, în schimb, investitorilor că Guvernul estimează o creștere economică de 2,5% în acest an bazată pe investiții și atragerea de fonduri europene.

„Estimăm o creștere economică de 2,5% în acest an bazată pe investiții și atragerea de fonduri europene. Menținem cota unică de impozitare de 16% și Taxa pe Valoarea Adăugată. Păstrăm sub control cheltuielile bugetare, îmbunătățim colectarea pentru a încasa venituri mai mari și creăm premisele pentru a ne încadra, în acest an, în ținta de deficit bugetar de 7%. 2025 este primul din cei șapte ani de implementare a Planului Fiscal al României, agreat cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru consolidarea finanțelor țării”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

„Suntem aici să contribuim alături de Guvern la o revenire a creșterii economice, inclusiv din perspectiva competitivității”, a afirmat Daniel Anghel, președinte al Consiliului Investitorilor Străini.

La discuţii au participat alături de premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul şi Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, viceprim-ministrul, Marian Neacşu, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.