Investitorii străini, îngrijorați după ce Xi Jinping și-a asigurat al treilea mandat la putere. Nici măcar datele bune despre PIB-ul Chinei nu au reușit să ridice moralul în piețe

bursa actiuni sursa foto: Pexels.com

China a publicat luni un PIB peste așteptări și alte date economice, la doar o zi după ce Xi Jinping a obținut un al treilea mandat istoric la putere, în urma încheierii unei reuniuni politice importante, dar investitorii străini sunt îngrijorați în continuare și au vândut acțiuni chinezești pe piețele de peste ocean, notează o analiză CNN Business. Aceștia sunt îngrijorați că întărirea puterii lui Xi va duce la o escaladare a politicilor existente la Beijing și va afecta și mai mult economia.

PIB-ul Chinei a crescut cu 3,9% în al treilea trimestru față de anul trecut, depășind așteptările pieței, a anunțat luni Biroul Național de Statistică. Anterior, un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor se aștepta la o creștere de 3,4%.

Acest lucru a marcat o creștere de la 0,4% în al doilea trimestru, când economia Chinei a fost afectată de blocajele generalizate legate de pandemie. Shanghai, centrul financiar al națiunii și un centru comercial global cheie, a fost închis timp de două luni în aprilie și mai.

Dar rata de creștere de 3,9%, publicată recent, a fost în continuare sub ținta oficială anuală pe care guvernul a stabilit-o la începutul acestui an.

“Perspectivele rămân sumbre”, a declarat Julian Evans-Pritchard, economist senior pentru China la Capital Economics, într-un raport de cercetare de luni.

“Nu există nicio perspectivă ca China să își ridice politica de zero-Covid în viitorul apropiat și nu ne așteptăm la o relaxare semnificativă înainte de 2024”, a adăugat el.

Împreună cu o slăbire suplimentară a economiei globale și o prăbușire persistentă a sectorului imobiliar din China, toate vânturile din față vor continua să pună presiune asupra economiei chineze, a spus el.

Evans-Pritchard s-a așteptat ca PIB-ul oficial al Chinei să crească doar cu 2,5% în acest an și cu 3,5% în 2023.

Publicarea datelor privind PIB-ul de luni a venit după o săptămână de întârziere.

Inițial, datele economice erau programate să apară pe 18 octombrie, dar fuseseră amânate fără nicio explicație.

 

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *