Iohannis, la Cernavodă: România examinează cele mai noi inovații din nuclear, cum ar fi reactoarele modulare avansate / Popescu: Vor fi sursa de energie cea mai versatilă în viitor, cu multe beneficii

Klaus Iohannis Virgil Popescu Cernavoda Sursa foto: G4Media

România ia în considerare folosirea celor mai noi inovații din sectorul nuclear, cum ar fi reactoarele modulare avansate, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, care a vorbit și despre măsurile pe care le ia statul pentru protejarea consumatorilor de scumpirile la energie, precizând că va solicita o intervenție coordonată la nivel european.

Președintele Klaus Iohannis participă joi la un eveniment pentru celebrarea a 25 de ani de operare a Unității 1 CNE Cernavodă. La eveniment mai participă ministrul Energiei, Virgil Popescu, Directorul General Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță și Directorul CNE Cernavodă, Valentin Nae.

„Am susținut, de la bun început, necesitatea realizării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. Împreună cu Statele Unite ale Americii, partenerul nostru strategic, punem astfel bazele necesare cooperării pentru noua etapă de dezvoltare a sectorului nuclear civil în România. În vara acestui an am promulgat legea de ratificare a acordului și lucrurile încep să se miște în direcția bună. ​De asemenea, tot în domeniul energetic nuclear, contăm pe buna noastră cooperare cu Franța, cu care avem un parteneriat strategic puternic. ​România și-a propus pe termen mediu și lung să atingă un echilibru între reactoarele CANDU și noile tehnologii. ​Opțiunile noastre rămân deschise și examinăm inclusiv cele mai noi inovații din domeniul energeticii nucleare, cum sunt de exemplu reactoarele modulare avansate, dar și alte tehnologii de ultimă generație care apar în acest sector”, a declarat președintele.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Și ministrul Energiei Virgil Popescu a afirmat că reactoarele modulare vor fi sursa de energie cea mai versatilă în viitor, prezentând și beneficiile acestei soluții.

„Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia și sursa de energie cea mai versatilă în viitor, cu multe beneficii, fără emisii de CO2, construcție modulară, etapizată, a flexibilității în operare și a costurilor mai reduse pentru investiția inițială. Vor reprezenta o soluție certă de decarbonare și de producție energetică în asigurarea stabilității energetice a României”, a spus el.

Klaus Iohannis a declarat că va solicita, în Consiliul European, o intervenție coordonată și convergentă la nivelul Uniunii, pentru a proteja consumatorii de scumpirea energiei.

„Din păcate, în această perioadă ne confruntăm, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, cu o creștere accelerată a prețurilor energiei. De altfel, această problemă urmează să fie discutată la nivelul Consiliului European la care voi participa la sfârșitul acestei luni.
​Vă spun de pe-acum că voi solicita o intervenție coordonată, convergentă, la nivelul Uniunii, pentru adoptarea de măsuri active, întrucât scumpirea energiei va fi resimțită de toate economiile europene, cu implicații profunde pentru nivelul de trai al cetățenilor noștri. O astfel de problemă comună nu poate fi bine gestionată decât prin soluții comune”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit și despre măsurile pe care le ia România la nivel local pentru protejarea consumatorilor, precizând că este nevoie și de măsuri care să protejeze firmele.

„​În contextul acestei crize, pentru România este foarte importantă Legea consumatorului vulnerabil, pe care am promulgat-o recent, o lege care oferă un mecanism stabil, predictibil, de protecție a segmentelor de consumatori expuse la fenomenul de sărăcie energetică.
​Totodată, Ordonanța de urgență privind compensarea facturilor clienților casnici este binevenită, pentru a oferi românilor un orizont de liniște și siguranță pentru sezonul rece. Sunt însă necesare, în continuare, măsuri eficiente care să protejeze și economia, întreprinderile mici și mijlocii, firmele din industrie și companiile mari, a căror competitivitate este puternic afectată prin scumpirea produselor energetice.
​Soluțiile aflate în acest moment pe masa deciziilor trebuie să fie corect fundamentate și echilibrate, astfel încât situația actuală din energie să nu devină o povară insurmontabilă pentru diverse categorii sociale, pentru firmele din industrie sau pentru economie, în general.
​În acest sens, atrag atenția autorităților cu atribuții în domeniu că sunt în continuare necesare soluții cu caracter durabil, care să abordeze problema creșterii prețurilor pe termen lung, pentru a nu genera alte probleme mai serioase sau mai costisitoare”, a spus el.

Ministrul Virgil Popescu a declarat că, deși prețul energiei în România este mare, el este printre cele mai mici din UE, afirmând de asemenea că susține necesitatea unei intervenții coordonate la nivel european.

„Astăzi dacă ne uităm pe harta Europei, pe bursele europene, observăm că România are un preț mare, dar este printre cele mai mici din UE. În Franța este aproape 300 euro megawattul. De aceea este nevoie de o acțiune coordonată și susțin o acțiune coordonată. Este bine că am luat măsuri la niv individual, dar cred că trebuie acționat la nivel european”, a precizat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.