Iranul interzice minatul de bitcoin, după o serie de căderi de curent în marile orașe

Monede virtuale Bitcoin - pexels- Roger Brown Foto: Monede virtuale (Pexels / Roger Brown)

Guvernul iranian a interzis minatul de bitcoin și alte criptomonede, a anunțat miercuri președintele Hassan Rouhani, în condițiile în care autoritățile dau vina pe această industrie energofagă pentru întreruperile repetate de curent înregistrate în numeroase orașe din Iran, potrivit cnbc.com.

Interdicția intră în vigoare imediat și este valabilă până în 22 septembrie, a afirmat Rouhani, la televiziunea de stat.

Capitala Tehran și alte câteva mari orașe s-au confruntat cu întreruperi zilnice de curent în ultimele luni iar autoritățile afirmă că motivele țin de un deficit de gaze naturale, de seceta prelungită și de minarea de criptomonede.

Potrivit guvernului, majoritatea energiei consumate pentru minarea de bitcoin provine din activități ilegale, fără licență.

În condițiile în care temperaturile cresc, consumul de energie a fost atât de mare în ultimele săptămâni încât unele spitale s-au confruntat cu dificultăți în menținerea în funcțiune a camerelor frigorifice în care sunt depozitate vaccinurile anti-Covid-19.

În ianuarie, poliția iraniană a confiscat 50.000 de computere folosite pentru minarea de bitcoin, care funcționau cu energie subvenționată de stat. Potrivit companiei energetice de stat Tavanir, minerii de bitcoin consumă 95 megawați pe oră curent ieftin subvenționat de stat

În Iran, țară cu 82 de milioane de locuitori, există 50 de ferme licențiate pentru minat criptomonede, care consumă în total 209 megawați, indică datele Tanavir.

Minerii de bitcoin folosesc computere special concepute pentru a rezolva ecuații matematice complexe care permit tranzacționarea de bitcoin. Minerii sunt recompensați cu monede digitale pentru activitatea lor.

Circa 4,5% din mineritul global de bitcoin a avut loc în Iran între lunile ianuarie și aprilie, potrivit firmei de analiză a activităților blockchain Elliptic. Această cifră plasează Iranul în top 10 mondial, unde locul 1 este ocupat de departe de China, cu 70% din total.

Foto: Monede virtuale (Pexels / Roger Brown)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *