Irlanda: Lege pentru plata cash/ Supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile vor trebui să accepte numerar/ Doar un sfert dintre irlandezi preferă să folosească plata cash

euro-bani-cash-pexels Foto: Pexels.com

Supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile din Irlanda vor trebui să accepte numerar, dar nu și alte magazine, conform modificărilor legislative recente, scrie Irish Independent.

Acest lucru vine în contextul în care companiile terțe care operează bancomate ar putea fi obligate să aibă la dispoziție bancnote de 10 sau 20 de euro, deoarece Banca Centrală va avea competența de a stabili și impune reguli în acest sens.

Băncile vor fi obligate să mențină un anumit număr de bancomate în anumite regiuni. Va trebui să existe un număr minim de bancomate la 100 000 de locuitori și o proporție de bancomate pe o rază de 10 km de un bancomat sau de un serviciu de numerar, cum ar fi băncile sau oficiile poștale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Responsabilitatea pentru menținerea numărului de ATM-uri desemnat va reveni celor trei bănci de retail principale – AIB, Bank of Ireland și Permanent TSB – conform planurilor ministrului de finanțe Michael McGrath.

Noile legi privind accesul la numerar vor avea ca obiectiv menținerea numărului de ATM-uri la același nivel ca în decembrie 2022, pentru a coincide cu revizuirea serviciilor bancare de retail.

Banca Centrală va examina cazurile în care zonele locale au “deficiențe” în materie de ATM-uri – unde “apar dificultăți deosebite în accesarea numerarului” – și, dacă este necesar, organismele desemnate vor aborda problema. Pentru prima dată, operatorii terți de ATM-uri și societățile de transport de numerar vor fi autorizați și supravegheați de Banca Centrală.

Acest lucru înseamnă că Banca Centrală va putea să le impună reglementări, cum ar fi valorile nominale pe care le au în stoc în orice moment, și să stabilească standarde de servicii.

Utilizarea numerarului în Irlanda a scăzut: înainte de pandemie, puțin sub 20 de miliarde de euro au fost retrase de la bancomatele din această țară.

În 2022 au fost retrase 13,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o scădere de mai puțin de o treime.

Tranzacțiile la bancomate au scăzut cu aproape 45 de procente – de la 156 de milioane de euro la 87 de milioane de euro – de dinainte de pandemie până în 2022. Valoarea medie pe retragere a crescut la 154 EUR.

Normele adoptate de guvernul irlandez ar putea intra în vigoare în cursul acestui an, scrie The Telegraph. Mai mult de 90 la sută dintre adulții irlandezi folosesc numerar, iar acesta este metoda de plată preferată de un sfert dintre consumatorii din țară, potrivit unui sondaj din 2023 comandat de Ministerul de Finanțe.

Guvernul irlandez a introdus în 2015 practica “rotunjirii numerarului”, prin care încasările sunt rotunjite la cea mai apropiată cifră de cinci sau zero pentru plățile în numerar.

Ministrul de finanțe, Michael McGrath, a declarat: “Trebuie să ne asigurăm că oamenii nu sunt lăsați în urmă și trebuie să evităm riscul de excluziune financiară. Trebuie să recunoaștem rolul important pe care numerarul continuă să îl joace în viețile noastre, iar acesta este un rol pe care sunt hotărât să îl protejez.”

Europa, între cash și plăți online

În alte părți ale Europei, politicienii fie se grăbesc să treacă la o societate fără numerar, fie caută să ofere o protecție suplimentară celor care preferă să folosească bani fizici sau nu le plac serviciile bancare online.

În Franța, magazinele sunt obligate să accepte numerar, cu excepția cazului în care consideră că bancnotele sau monedele sunt contrafăcute sau în stare proastă.

Însă în Suedia, Finlanda și Țările de Jos, magazinele pot refuza plățile efectuate în numerar.

Uniunea Europeană a emis o recomandare conform căreia comercianții cu amănuntul nu trebuie să refuze plățile în numerar decât dacă ambele părți sunt de acord.

Vara trecută, premierul britanic Rishi Sunak a exclus posibilitatea de a obliga magazinele din Regatul Unit să accepte numerar, afirmând că nu ar fi oportun să se intervină în acest aspect al economiei. Prim-ministrul a declarat că, deși crede că toată lumea ar trebui să aibă acces la numerar, ar fi “un lucru diferit ca guvernul să înceapă să impună obligații pentru anumite magazine”.

Comentariile sale au venit după ce guvernul s-a angajat ca băncile străine să ofere clienților acces gratuit la numerar pe o rază de cinci kilometri de la domiciliu.

Martin Quinn, de la Payments Choice Alliance, un ONG care apără dreptul consumatorilor de a plăti cash, a declarat că salută planurile guvernului irlandez și a îndemnat guvernul britanic să adopte o legislație similară. El a declarat: “Este timpul ca și guvernul să analizeze posibilitatea de a adopta o lege privind alegerea plății aici, în Regatul Unit.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: