Italia a garantat un credit de 86 milioane de euro pentru o firmă din imperiul lui Sanjeev Gupta, din care face parte și fostul Sidex Galați

Guvernul italian a garantat un împrumut în valoare de 86 milioane de euro acordat de Greensill Bank pentru una dintre firmele din grupul controlat de magnatul oţelului, Sanjeev Gupta, informează, citând datele publicate în ultimele săptămâni în registrul comerţului din Italia, agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Conglomeratul de companii controlat de magnatul Sanjeev Gupta şi familia sa deține, prin intermediul Liberty Steel, o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. În România, Liberty Steel a preluat Sidex Galați, care și-a schimbat denumirea în Liberty Galați.

În ceea ce privește cazul din Italia, Liberty Magona SRL a obţinut o garanţie de credit de la SACE SpA, Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, pentru împrumutul furnizat de Greensill Bank, în cadrul măsurilor adoptate de autorităţile de la Roma pentru a ajuta companiile să facă faţă crizei coronavirusului.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Liberty Magona, o firmă cu sediul în Piombino, care produce oţel galvanizat, a informat că împrumutul pe trei ani a fost contractat la finele lunii august anul trecut pentru a-şi consolida situaţia financiară într-un moment în care se confrunta cu o cerere scăzută pentru produsele sale din cauza pandemiei.

Italia nu este singura ţară care a oferit garanţii de credit pentru firmele controlate de Sanjeev Gupta. Potrivit unor surse citate de Reuters, în 2016, Guvernul scoţian a oferit o garanţie de credit în valoare de 575 de milioane de lire pentru grupul GFG Alliance. De asemenea, presa din Marea Britanie susţine că Guvernul de la Londra a garantat şi el credite în valoare de sute de milioane de lire pentru GFG Alliance sau companiile conexe, în cadrul schemei de sprijin adoptate în perioada coronavirusului.

Fondul britanic Greensill, care la începutul acestei luni a intrat în insolvenţă în Marea Britanie, după ce a fost abandonat de mai multe mari instituţii financiare, precum Credit Suisse. Recent, tribunalul din oraşul Bremen (nordul Germaniei) a demarat procedurile de insolvenţă la banca germană Greensill Bank, subsidiară a fondului britanic Greensill, principalului creditor al conglomeratului GFG Alliance, compania care deţine combinatul siderurgic Liberty Steel Galaţi.

Colapsul Greensill a creat probleme de finanţare pentru GFG Alliance, care are 35.000 de angajaţi în 30 de ţări, printre care şi România.

Săptămâna trecută, GFG Alliance, un conglomerat de companii controlat de magnatul Sanjeev Gupta şi familia sa, a anunţat că încearcă să obţină noi facilităţi de capital pentru a depăşi condiţiile dificile din prezent, dar a adăugat că operaţiunile sale sunt solide şi profită de pe urma unei situaţii bune pe piaţa oţelului.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: