Italia este în discuții cu Bavaria pentru a furniza gaze naturale și hidrogen în Europa de Est

gaze Sursa foto: Pixabay

Italia a demarat discuţiile preliminare cu autorităţile din Bavaria pentru a furniza gaze naturale şi hidrogen acestui land din sudul Germaniei dar intenţionează de asemenea să vândă energie şi Austriei şi Ungariei, au declarat pentru Reuters mai multe surse din mediul politic şi industrial din Italia şi Germania.

Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni vrea să facă din Italia o poartă energetică între Europa şi Africa, profitând de cererea venită din ţările vecine pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti.

Eni, cel mai mare importator de gaze naturale din Italia, a contracarat diminuarea livrărilor din Rusia prin creşterea volumelor din Africa, unde este prezentă de mai multe decenii. Acum, Eni dar şi alţi furnizori italieni au de gând să îşi crească vânzările de gaze în exces.

„Austria, Bavaria şi Ungaria”, a răspuns ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, atunci când a fost întrebat care ar putea fi clienţii deserviţi de Italia prin Adriatic Line, un gazoduct pe care operatorul de reţea Snam intenţionează să îl finalizeze până în 2027.

Adriatic Line va permite majorarea capacităţii de transport de gaze din sudul Italiei până la 10 miliarde metri cubi pe an. În paralel, acest gazoduct va permite Eni şi altor furnizori să transporte, dincolo de Alpi, mai multe gaze extrase în Africa, ceea ce va extinde pieţele pentru acest combustibil.

Snam, o firmă controlată de statul italian, va investi 2,5 miliarde de euro în Adriatic Line, care ar urma să ajute şi la punerea la punct a reţelei SoutH2, care ar urma să aducă hidrogen din Africa în nordul Europei, începând din 2030.

Întrebat de Reuters despre posibilitatea de a primi gaze din sudul Europei, inclusiv din Italia şi Croaţia, un purtător de cuvânt al Guvernului regional din Bavaria a răspuns: “Urmărim orice oportunitate de a aduce suficiente gaze şi hidrogen în Bavaria din toate direcţiile, inclusiv din sud”. Potrivit acestuia, regiunea este conştientă de planurile operatorilor de reţea, inclusiv ale Snam, de a converti actualele conducte astfel încât să poată fi transportat şi hidrogen din Africa de Nord via Italia şi Austria până în Bavaria.

Odată puternic dependentă de gazele ruseşti, Italia importă în prezent gaze naturale în principal din Africa de Nord, graţie mai multor furnizori, inclusiv Eni, şi vinde cantităţile în exces. Anul trecut, Italia a consumat 67 de miliarde de metri cubi de gaze naturale şi a exportat 4,2 miliarde metri cubi în nordul Europei, în principal în Austria.

Relaţiile îndelungate pe care le are cu ţările din nordul Africii şi zona sub-sahariană, unde Eni este cel mai mare producător internaţional de gaze, permit Italiei să fie încrezătoare că poate să crească şi mai mult livrările de gaze şi de asemenea să exporte cantităţi mai mari.

O sursă din industria de gaze a dezvăluit că potenţialul pentru a aduce gaze din Africa de Nord este unul semnificativ dar Italia trebuie să elimine blocajele din reţea pentru a-şi creşte exporturile.

În cursul acestui an, Austria a primit deja gaze naturale din bazinul Mediteranei via Italia, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar. Grupul petrolier austriac OMV a anunţat că şi-a asigurat capacităţi suplimentare de transport de gaze pentru următorii ani, dar a adăugat că nu poartă discuţii pentru a obţine gaze din Africa.

Guvernul ungar, care se bazează în continuare pe Moscova pentru aprovizionarea cu energie, nu a dorit să răspundă la întrebările referitoare la existenţa unor discuţii cu Italia privind furnizarea de gaze.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *